Opinió

Recuperar la brúixola

Ara que hem superat un intens cicle electoral, seria bo que ens tornéssim a fixar en la nostra brúixola col·lectiva

La constitució dels nous consistoris ens ha deixat algunes escenes esperpèntiques, com les que es van viure a Santa Coloma de Farners, i també algunes imatges colpidores, com la de Quim Forn assistint a la performance de Manuel Valls mentre negava l’existència de presos polítics. Més enllà d’aquests episodis, el mapa municipal s’ha alterat de manera significativa, i han canviat de mans algunes alcaldies que fins fa poc semblaven gairebé intocables. El preu de tot plegat han estat alguns pactes que poden resultar incomprensibles quan se situa el focus a vol d’ocell, però que s’entenen quan s’analitzen en clau municipal, quan s’aterra poble a poble, ciutat a ciutat. Les regles del joc són les que són i mentre no es canviï el sistema, ja sigui per designar directament l’alcalde o l’alcaldessa o per plantejar una segona volta entre els candidats més votats, resulta bastant absurd recrear-se en la queixa permanent; encara més tenint en compte que gairebé totes les formacions han passat el Rubicó des d’un punt o un altre. Els partits són instruments per optar a governar i, més enllà dels condicionants nacionals, aquells que es presenten ho fan, encara que resulti ociós recordar-ho, amb aquest objectiu. És tan comprensible el malestar del que es veu privat de fer-ho com la satisfacció d’aquell que ha estat esperant anys a l’oposició i que, de cop i volta, veu com l’aritmètica li permet canviar aquesta situació.

Al marge d’això, si només llegim la conformació dels consistoris en clau del procés nacional, correm el risc de perdre allò que hauria de ser el principal objectiu: construir, una vegada per totes, un relat compartit d’allò que va succeir l’1 d’octubre del 2017 i, per damunt de tot, consensuar una estratègia conjunta per fer front a l’embat de l’Estat i recuperar el camí cap a la independència. Dit així i des d’aquí sembla molt fàcil i certament que no ho és, sobretot tenint en compte el context de repressió que pateix el país. Però ara que hem superat un llarg i intens cicle electoral, seria bo que ens tornéssim a fixar en la nostra brúixola col·lectiva per tal que els obstacles del camí no ens distreguin de l’objectiu principal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor