Opinió

La tanca

La metàfora del genet i la tanca, i el procés que hem viscut els últims anys: certament hi ha un moment en què la velocitat del cavall ja és prou intensa per no poder aturar-se. I llavors, genet i cavall han d’encertar el moment del salt: si ho fan massa aviat, s’estavellaran contra el terra. Si ho fan massa tard, contra la tanca. Hi ha discrepàncies avui sobre si vam saltar massa aviat o massa tard, però el cas és que el genet està desconcertat i ferit, i que el cavall en canvi (el poble, la gent, les ganes) aguanta amb tota la força. Tenim ara mateix un problema de genets, i de ferides, i de desconcert. Això pel que fa a nosaltres, a l’autocrítica i al que ens pertoca. I evidentment, flagel·lant-nos molt. No fos cas.

Ara bé: i la tanca? Algú parla de la tanca? Perquè jo crec que l’hem esquerdada greument, la tanca. O més ben dit, l’hem saltada. Caient a terra, però l’hem saltada. I li hem vist les esquerdes, l’hem desgastada. La tanca ha sofert també en el procés, i encara que hagi sabut imposar-se ho ha fet amb trampes, amb autoritarisme, i forçant al màxim la interpretació del dret i dels principis constitucionals de què tant es vanten. La tanca es va moure, va apujar els metres en pocs segons, va demostrar astúcia, però també feblesa. La tanca ara només confia que mai més no ens atrevim a saltar-la, però el cas és que nosaltres ens hem de preparar per a una tanca que es mou. Ja no n’hi ha prou amb aclarir si la culpa era del genet o del cavall, o amb refer-se, o amb aconseguir tornar a unir força i intel·ligència: també s’ha de fer tenint en compte que a Espanya els objectes es mouen i les normes s’interpreten a la mida de la necessitat política. Quan saps això, t’entrenes de manera diferent. Procures establir mesures perquè la tanca es pugui moure el mínim (denúncies a Europa i a l’ONU) i calcules la manera de saltar més alt i potser, fins i tot, transformes el concurs d’hípica en un concurs d’enderrocaments a tota pastilla. La tanca. Deixem de mirar tant en què hem fallat i mirem en què pot fallar la tanca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor