Opinió

EL MILLOR REGAL PER ALS NOSTRES FILLS

A Espanya tenim la sort de tenir diverses llengües. I som tan ignorants, que les menys- preem

Quan vaig sortir d’Espanya, jo també em pensava que sabia parlar anglès, fins que em vaig adonar que amb el que havia après a l’escola, a l’institut, estudiant a l’estiu, no era capaç d’integrar-me en una conversa. És aquest moment amarg en què t’adones que et creies jove i sobradament preparada i en realitat, ets una pagerola de províncies a qui sortir del seu país ha posat al seu lloc. Aviat em vaig adonar que als espanyols de classe mitjana baixa ens passava a tots el mateix. Havíem fet molts exàmens i la realitat ens suspenia. És cert que amb ganes aviat t’integres on sigui. I que un cop t’has animat a obrir les orelles, però sobretot el cor, el tema de l’idioma va fluint.

I quan em vaig començar a defensar, vaig tenir la sensació que aquella ciutat centreeuropea deixava de ser tan gris i passava a tenir colors, olors. Vaig començar a entendre el perquè de moltes coses. I sobretot, quan després em vaig llançar amb el francès, em vaig poder anar sentint gairebé una ciutadana belga. Integrar-se a través de l’idioma és amarar-se d’aquell lloc, fer amics, viure experiències, participar de la seva vida com una més (o gairebé). I aquesta manera de voler aprendre va ser la que em va servir per, després, quan vaig poder conèixer països de tot el món, mirar-los sempre amb el cor obert i desitjant comprendre tot allò que per a mi era diferent.

A Espanya tenim la sort que existeixen diverses llengües. I som tan ignorants, des d’una perspectiva centralista, que les injuriem, les perseguim, les matxuquem i les menyspreem en lloc de promoure’n el coneixement en tots els territoris, cosa que seria realment sana per entendre’ns, per generar afectes i, sobretot, per a aquells que volen mantenir a tota costa les diverses nacions “dins d’Espanya”.

M’agradaria viure en un lloc on l’escola pública garantís que els meus fills coneguessin les nocions bàsiques de totes les llengües que són oficials a l’Estat. Seria una bona manera d’obrir-los el cor per conèixer el món sense prejudicis. Mentre això (no) arriba, intentar-ho nosaltres crec que és el millor regal que podem fer als nostres fills.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor