Opinió

UN VIRUS MORTAL

Des que dimarts passat es va detectar el primer cas de coronavirus a Barcelona, ja n’hi ha diagnosticats més d’una vintena a tot l’Estat. En pocs dies, el Covid-19 s’ha anat detectant mentre l’aparició de nous casos omplia portades de diaris, pàgines especials i blocs dels informatius.

El mateix dimarts, un altre virus matava tres dones de cop a Sevilla, Fuenlabrada i Madrid. Les dues primeres, en mans de les seves parelles i pares dels seus fills, la tercera, s’està investigant si és un possible cas de proxenetisme. Amb aquestes tres noves víctimes mortals, el 2020 ja ha sembrat la mort de tretze dones, segons les xifres oficials, vint-i-una, segons les de Feminicidio (entre les quals una nena, una per robatori i altres per esclarir). Quatre d’aquestes víctimes corresponen a Catalunya. En total, s’afegeixen a les 1.046 dones assassinades des del 2003, any en què es van començar a comptar.

El virus del masclisme i la violència estructural té moltes formes, moltes textures. La mort sempre és l’últim esglaó, la punta d’un iceberg que conviu en totes les capes socials. Una altra expressió és l’assetjament. I aquesta setmana hem conegut que Plácido Domingo –oh, Plácido on són les veus il·lustres que es van afanyar a parlar de muntatge– ha reconegut vint-i-set casos d’assetjament i ha demanat disculpes pel mal causat. Ho ha fet quan ja hi havia l’informe del Gremi d’Artistes Musicals dels EUA que reconeixia els abusos. Vint-i-set casos –vint-i-set dones– dona indicis d’una conducta continuada, és a dir, socialment acceptada.

S’acosta el 8 de març, aquell temps procliu a fer estadístiques i a denunciar la desigualtat entre homes i dones, a ser tolerant amb la bandera de la reclamació i a sentir-se solidari amb la vaga feminista. Però el 8 de març no pot ser una anècdota ni una performance. És el dia que ens donem per reivindicar el dret a tenir els mateixos drets que els homes. El dret a ser reconegudes depèn també de no abaixar la guàrdia: denunciar cada dia les violències contra les dones en totes les seves fórmules. Denunciar que tretze mortes són moltes, que hi ha virus infecciosos que necessiten tractaments de xoc i protocols d’acció continuats i sostinguts perquè són letals.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor