Opinió

Vista enrere

LA MANIFESTACIÓ DE L’ESTUPIDESA

Carlo M. Cipolla, un dels millors historiadors italians, va escriure fa molts anys un llibret titulat Allegro ma non troppo (Crítica, 2019). Es tracta d’una obra enginyosa, carregada de saviesa i fina ironia, en què l’autor intenta establir “les lleis fonamentals de l’estupidesa”. Cipolla classifica els éssers humans en quatre categories: els incauts, els intel·ligents, els malvats i els estúpids. No ens entretindrem a descriure les tres primeres categories. Ens centrarem en la darrera. Cipolla estableix cinc lleis de l’estupidesa humana. La primera, que “sempre i de manera inevitable cadascun de nosaltres subestima el nombre d’individus estúpids que circulen pel món”. La segona, que “la probabilitat que una persona determinada sigui estúpida és independent de qualsevol altra característica de la mateixa persona”. La tercera, que “una persona estúpida és aquella que causa danys a una altra o a un grup de persones sense obtenir-ne un profit, i fins i tot obtenint-ne un perjudici”. La quarta, que “les persones no estúpides subestimen sempre el potencial nociu de les persones estúpides. Els no estúpids, en especial, obliden constantment que en qualsevol moment i lloc, i en qualsevol circumstància, tractar i/o associar-se amb persones estúpides esdevé un error molt costós”. I, finalment, la cinquena, que “la persona estúpida és el tipus d’individu més perillós que existeix”.

Les lleis anteriors, i molt especialment la tercera i la cinquena, serien perfectament aplicables a la persona o a les persones que, fa pocs dies, van arribar fins al jaciment del poblat iber del Castell de Palamós, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i el van malmetre a cop de gargots. Aquesta és la segona vegada en pocs mesos que aquest jaciment rep un atac d’aquest tipus. A principis de l’any passat, dues persones, que els Mossos d’Esquadra van aconseguir identificar, el van empastifar de dalt a baix i van obligar a invertir més de 10.000 euros en les tasques de neteja. El poblat és originari del segle VI aC i, fins fa pocs mesos, havia aconseguit mantenir-se impol·lut, sense agressions gratuïtes. En els darrers mesos, però, s’ha convertit en una manifestació de fins a on pot arribar l’estupidesa humana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor