Opinió

Com hi ha món

UNA RATERA ANOMENADA IDLIB

Un informe de Human Rights Watch acusa el règim sirià i Rússia d’atacar objectius civils

Idlib és una ciutat al nord-oest de Síria. Després de gairebé deu anys de guerra, és una zona que ha quedat destruïda i pràcticament és l’únic enclavament on continuen els combats. Des del primers compassos del conflicte, va quedar en mans dels rebels, els grups opositors que es van aixecar en contra de Bashar al-Assad en una revolta que va començar el març del 2011. L’Aràbia Saudita, Qatar i fins i tot Turquia van finançar aquests grups rebels, que sota el nom d’Exèrcit Lliure de Síria volien fer caure el règim d’Al-assad. A mesura que el conflicte avançava, els grups es van anar difuminant i dividint. De fet, molts milicians deixaven les files de les forces opositores sirianes per enrolar-se a Estat Islàmic, que en aquell moment acabava d’aterrar en el conflicte i disposava de més infraestructura, armament i recursos econòmics. La batalla d’Occident contra els gihadistes va ser un dels punts àlgids de la guerra siriana.

Els EUA, durant el mandat de Barack Obama, van liderar una operació per posar fi a les atrocitats que estaven cometent els islamistes, que havien ocupat territoris de Síria i de l’oest de l’Iraq i autoproclamat un califat. En aquesta incursió, Estat Islàmic va ser expulsat dels llocs on havia arribat a exercir el poder. El cop va ser per a l’organització fundada per Abu Bakr al-Baghdadi, que en una operació dels nord-americans –aquesta vegada ja a les ordres de Donald Trump– va ser abatut en una operació el 2019. Els altres grups terroristes, però, han anat resistint, i Idlib s’ha convertit en el seu bastió.

La zona ha quedat enmig de la batalla entre l’exèrcit sirià, amb l’important suport de les forces russes, i els grups gihadistes. L’organització Human Rights Watch denunciava dijous a Ginebra que la investigació Apuntant contra la vida a Idlib: atacs sirians i russos contra infraestructures civils reconstrueix l’estratègia de deliberat deteriorament dels drets a la salut, l’educació, l’alimentació i l’habitatge que durant onze mesos van dur a terme les forces lleials a Al-assad i l’exèrcit rus. Després de recollir centenars de testimonis, l’organització humanitària acusa directament el president sirià i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, de crims de guerra. Tot i aquestes acusacions, els combats continuen i, a més, s’ha de tenir en compte la implicació de Turquia en el conflicte. De fet, Damasc acusa directament Ankara de finançar un dels grups que operen a Idlib, Jahbat Al-Nusra, la filial siriana d’Al-Qaida. La guerra siriana encara les últimes fuetades. Al-assad i Putin han quedat com a vencedors d’aquest llarg conflicte. En algun moment, la comunitat internacional haurà d’investigar i passar comptes per totes les atrocitats i crims de guerra que han castigat el país. Ara, el més urgent és posar fi als bombardejos que han convertit Idlib en una gran ratera.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor