Opinió

Punts de vista

CONFINAMENT ASIMÈTRIC

Cada cop que s’anuncien noves mesures per intentar fer baixar la Rt i doblegar la maleïda corba sentim veus del món rural acusant els responsables de tenir lògiques urbanocèntriques, molt allunyades de les realitats que viuen quotidianament la gent dels pobles. Ara, amb el confinament municipal, la vida a pagès es fa una mica més complicada. No podem baixar al carrer i anar a la fruiteria, com a les ciutats, hem d’agafar el cotxe per omplir el rebost. Qualsevol gestió implica un desplaçament fora del terme municipal i arriscar-nos a una multa. Som pocs, i cada cop més sols.

Entenc perfectament la lògica de les darreres mesures restrictives: evitar aglomeracions i pràctiques de risc. Als pobles, el risc de contagi no desapareix, no ens enganyem, però no hi ha les masses per provocar una transmissió comunitària. Desplaçar-se comarcalment per anar a comprar no implica aglomeracions a les botigues. Quants en serem a l’interior..., dos? Caldria deixar de generalitzar la criminalització de males pràctiques, que el carrer Major de torn no és, ni serà mai, el Portal de l’Àngel. El món rural ho demana des de l’inici de la pandèmia: adaptar les restriccions a la realitat de cada territori, no generalitzar pensant que tots vivim en viles i ciutats, ser conscients que, per a bona part de Catalunya, els servicis essencials impliquen un desplaçament de quilòmetres en cotxe. No tenim els servicis, no s’hi ha invertit prou des de fa massa temps, almenys que se’ns faciliti la logística. Confinem-nos, però sense que allò lògic a les urbs s’imposi als micropobles, on no té cap mena de sentit i va en contra de les lògiques socials, econòmiques i humanes de les xarxes creades per la gent que hi viu des de fa molt de temps.

L’asimetria és realisme, respecte, discriminació positiva. És escoltar la gent dels pobles, és veure més enllà de xifres i col·lapses i, ja que no hi ha inversions, almenys seria posar al centre uns habitants que només són notícia quan hi ha nevades. Ho demano a experts, polítics i responsables del govern: confinament asimètric i llarga vida al món rural.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor