Opinió

Vista enrere

ELS NÚMEROS DE PEDRO SÁNCHEZ

Ens hem acostumat a escoltar expressions com ara “els números no enganyen”, “les xifres són el que són” o “no parlem de teories, sinó de dades”. Els números tenen fama d’objectius, alliberats d’intencions, judicis o consideracions personals. Tant és així que si analitzem els resultats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya i, amb la calculadora a la mà o al cervell, sumem els vots obtinguts per les candidatures explícitament independentistes que es presentaven i el relacionem amb el nombre de votants, arribem a la conclusió que han obtingut un 51,7% de total de vots. La dada és inapel·lable. Tant és així que la premsa internacional no ha tingut cap mena de dubte a l’hora d’interpretar-la. El britànic The Guardian, per exemple, titulava: “Els separatistes mantenen la majoria” i remarcava que superaven el 50% dels vots. El diari liberal alemany Süddeutsche Zeitung, per la seva banda, feia incís en la representació parlamentària i destacava que “els partits separatistes han guanyat la majoria dels escons”. Mentre que l’agència nord-americana Associated Press, la més gran del món, incidia en la mateixa valoració, destacant l’evolució del suport independentista: “Els separatistes augmenten la majoria a Catalunya malgrat la victòria socialista.” La conclusió, doncs, és ben unànime.

Malgrat això, dimecres, en la sessió de control al Congrés dels Diputats, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ens va demanar que “deixem d’exposar que el 51% és independentista” perquè, segons ell, això “és fals, no hi va haver cap plebiscit el 14-F, i el 51% ni tan sols correspondria al 30% del cens com abans, sinó al 23% del cens, és a dir que ha retrocedit 6 punts”. La gràcia de tot plegat és que qui fa aquesta reflexió governa amb un 28% dels vots i un 18% del total del cens. Al marge d’això, la qüestió és que en mans de determinats prestidigitadors, es diguin Pedro Sánchez o Mariano Rajoy, tant se val, no n’hi ha prou a superar el llindar del 50% dels vots, encara que sigui amb un 100% de participació. Ells segueixen obsedits a negar el conflicte que tenen al davant i a justificar el seu immobilisme, i ho fan amb els instruments que siguin necessaris, ja sigui aliant-se amb Vox al Parlament Europeu o manipulant els números.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor