Opinió

Vista enrere

EL MALSON DE SIMÓN BOLÍVAR

El 24 de juliol del 2012, coincidint amb el 229è aniversari del naixement de Simón Bolívar, el president de Veneçuela, Hugo Chávez, va presentar la imatge digitalitzada del rostre de l’alliberador americà, que suposadament s’havia aconseguit a través d’un “mètode científic”. Durant la seva intervenció, Chávez, visiblement emocionat, va afirmar: “A partir d’avui, el teu rostre de veritat, recuperat per les mans amoroses de les teves filles científiques i els teus fills científics, brillarà molt més, perquè ja sabem amb precisió i rebem amb intensitat infinita la lluminosa presència d’aquesta mirada, d’aquest rostre viu, que viu i viurà per sempre en aquesta lluita, en aquesta pàtria.” Aquell acte es va convertir en una paròdia perfecta d’un règim tan obsedit a recuperar la fesomia del llibertador com a manipular-ne el pensament. El culte a Bolívar ja venia de molts anys enrere, però amb l’accés d’Hugo Chávez al poder, es va anar molt més enllà i hom es va obsedir a reinventar el personatge i a presentar-lo com un precursor de l’emancipació definitiva i, fins i tot, com un revolucionari socialista. I no només això. El règim, abocat a un culte extrem a la personalitat, va arribar a presentar una perfecta simbiosi entre la figura de Simón Bolívar i la d’Hugo Chávez.

El professor Carlos Malamud ressegueix aquesta falsificació de la història en un llibre recent que duu un títol ben revelador: El sueño de Bolívar y la manipulación bolivariana (Alianza Editorial, 2021). L’ús i abús, segons se’ns descobreix, s’ha produït per part d’aquells que creuen sincerament en la unitat regional i que cerquen precedents en què sustentar-la, però també per part d’aquells que ho necessiten per legitimar els seus projectes polítics. En realitat, tal com afirma Malamud, tant els uns com els altres fan “un flac favor a la integració llatinoamericana, que per tal d’avançar amb pas ferm necessitaria desprendre’s definitivament de la retòrica altisonant i del nacionalisme sobiranista que l’acompanya i que s’ha convertit en un seriós obstacle per a la seva consolidació”. Però això no sembla que importi, ni tampoc sembla que importi la manipulació d’un personatge que segles enrere va tenir un somni, però que en mans del poder s’ha convertit en un veritable malson.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor