Opinió

Punts de vista

EMPASTIFAR-HI EL REI

La triple dreta va organitzar diumenge una exhibició de força (moderada) a la plaça de Colón de Madrid per rebutjar els indults als presos polítics que el govern de Pedro Sánchez ha d’aprovar de manera imminent, i va aprofitar per carregar una mica contra Catalunya, una mica contra Podemos; bé, contra els sospitosos habituals. Quan el titular semblava que només podia ser que no s’havia omplert la plaça, va aparèixer la inefable presidenta Isabel Díaz Ayuso, en una mostra d’arrogància i ignorància molt disputada, per capgirar el focus de la protesta implicant-t’hi el rei.

“Quin serà el paper del rei? Firmarà els indults? El faran còmplice?” Aquestes preguntes al vol van invertir tots els rèdits de la manifestació. D’entrada, Vox van passar a segon pla, tot i que Abascal va ser l’únic dels polítics acollit amb ovacions i al crit de “presidente, presidente!”. Casado, que hi anava amb els peus arrossegats i intentant evitar la foto amb la ultradreta, va quedar totalment exposat i compromès amb les declaracions d’Ayuso. I Arrimadas, que va ser titllada de traïdora i xiulada per una part dels assistents, va quedar completament invisibilitzada. Si la torxa de la demagògia i la toxicitat política es pot traspassar, fa temps que el relleu és per a Ayuso. Segur que Ayuso no el volia posar entre l’espasa i la paret, però quina manera de fer caure el rei amb foc amic. El PP va haver de sortir al pas i recordar que el monarca té l’obligació de limitar-se a les seves funcions constitucionals i que no pot fer ni objecció de consciència davant cap mesura de l’executiu, i el PSOE i Podemos van defensar la seva posició institucional.

No hi ha millor espectacle per als republicans que contemplar aquest joc de disbarats. Que una manifestació contra els indults acabi amb el debat sobre les limitacions de la monarquia és un gir de guió totalment inesperat. Ni que sigui per equivocació, l’exhibició de la dreta de diumenge ve a recordar que ni tan sols el màxim exponent del patriotisme constitucional hi té res a dir. Els indults arribaran i ho faran amb l’aval del rei.

I aquí ve la moralitat: ni rubricats per sa majestat, els indults posaran fi a l’independentisme ni al republicanisme. Seguim!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor