Opinió

Punts de vista

Els metges que ens cuiden

Un metge es deu a la lleialtat institucional o a la salut dels seus pacients?

Fa poc més d’un any es va començar a aplicar la vacuna d’AstraZeneca contra la covid al personal considerat “essencial”. Treballadors de l’administració pública: docents, sanitaris i cossos de seguretat, entre d’altres. Es va dir des dels diferents organismes oficials que vacunar-se era segur, i de fet, una obligació moral per protegir els altres. Aquesta era la premissa per fer que molta gent no presentés cap objecció davant del que semblava un mandat –però que en realitat no era tal cosa. Perquè el cert és que no es podia imposar el sotmetiment a un tractament experimental i així ho va assenyalar el Constitucional quan Galícia va voler incloure’l a la seva legislació.

Al cap de poc temps de començar a aplicar-se aquesta vacuna, es va detectar un cas de trombosi greu en una professora de Màlaga que va acabar causant-li la mort. El resultat forense no va determinar la causalitat amb la vacuna, i dies després casos com aquest van començar a detectar-se en diferents estats membres, per la qual cosa hi va haver països que van suspendre l’aplicació d’AstraZeneca. Els casos de trombosi van quedar confirmats i a Espanya es va decidir suspendre cautelarment l’aplicació, per passar a retirar mesos després AstraZeneca.

En aquell primer moment, hi va haver experts, metges, que van alertar dels riscos que podia tenir aquesta vacuna, d’acord amb el que observaven a les consultes. Una d’ells va ser la doctora Popel, una professional que feia 16 anys que treballava a les urgències d’un hospital de Menorca. Va avisar els seus superiors del que veia, i va alertar del risc que podia tenir l’administració d’AstraZeneca. Ho va dir també en una entrevista a un diari local i tot es va girar contra ella. Es va sol·licitar la suspensió des de la conselleria de Salut i el Col·legi d’Advocats va obrir un expedient contra ella. L’acusaven de deslleialtat institucional perquè, com a funcionària, se suposa que havia d’haver secundat les decisions governamentals.

La fiscalia va considerar que es va vulnerar el dret a la llibertat d’expressió de Popel. La jutgessa ha considerat necessari suspendre de manera cautelar la mesura contra la doctora i que es pugui reincorporar.

Aquesta doctora continua lluitant després que es retirés la vacuna pels perills que comportava. Els fets li van donar la raó i no obstant això el seu cas continua obert.

Un metge es deu a la lleialtat institucional o a la salut dels seus pacients?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor