Opinió

La República que bull

EL CAS BORRÀS

El procés judicial contra Laura Borràs amenaça de provocar una tempesta política de dimensions insospitades

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, es troba a les portes d’un judici per la presumpta adjudicació irregular de contractes quan era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. El magistrat del TSJC Josep Seguí ha conclòs aquesta setmana que hi ha prou indicis per enviar a judici Borràs pels delictes de prevaricació, frau, falsedat en document mercantil i malversació, pels contractes fraccionats adjudicats a un amic en la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, del març del 2013 al febrer del 2017.

La possibilitat amenaça de convertir-se en una nova tempesta política de conseqüències imprevisibles. ERC i la CUP ja han fet saber que no s’inclinen per blindar la presidenta del Parlament amb el discurs de “la repressió a l’independentisme”. Consideren que, en aquesta ocasió, no ens trobem davant un atac a Laura Borràs com a independentista, sinó com a gestora de recursos públics. La presidenta del Parlament i el grup de Junts, en canvi, mantenen que no ha fet res fora de la llei i que és víctima de la causa general contra l’independentisme. En la sessió d’aquest dijous, el portaveu de la formació, Josep Rius, es va apressar a escenificar el suport a la presidenta i va afirmar: “Una vegada més es troba sota l’espasa repressiva de l’Estat. És l’enèsim exemple d’una situació de persecució que ja no només denunciem nosaltres. És un fet, la qualitat democràtica de l’Estat torna a estar qüestionada.”

Més enllà de les declaracions solemnes i les bones intencions, el tema portarà cua. Borràs, tot i mantenir el seu ascendent entre les bases de Junts, ha quedat tocada amb el cas Juvillà i pot quedar-ho també arran de la sentència que anul·la el vot delegat de l’exconseller Lluís Puig. Ens espera una tardor calenta, en què, molt probablement, sigui necessari decidir sobre el futur de la presidència del Parlament; una decisió que tornarà a posar a prova la solidesa de la majoria independentista i els equilibris parlamentaris. Tampoc sembla improbable que el cas Borràs es converteixi en el detonant d’una crisi profunda en l’executiu. Caldrà comprovar, finalment, fins on estan disposades a arribar la direcció i les bases de Junts en la defensa d’un cas que no té res a veure amb l’1 d’octubre del 2017. Com afirmava la seva antecessora, Carme Forcadell, Borràs ha de pensar “no només en la seva situació, sinó també en la del moviment independentista, que no pot tenir cap ombra de sospita sobre l’honestedat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor