Opinió

Punts de vista

Prou periodisme mandrós amb el feixisme

Hi ha periodistes que fa uns quants anys que investiguem l’extrema dreta italiana i els seus vincles amb el feixisme, amb tot el que això comporta. Amb la nova primera ministra, però, no cal ser gaire expert per adonar-se de quin peu calça. Giorgia Meloni prové de la militància feixista, ha aparegut a la televisió amb una creu celta penjada al coll i ha dit que Mussolini va ser el millor polític d’Itàlia. Durant aquesta darrera campanya electoral, va esperonar els fidels en un míting ple de creus celtes, tatuatges de Mussolini i alguna samarreta de les SS nazis i va dir: “Vull guanyar perquè no hàgiu de dissimular les vostres idees, perquè per dir el que penseu ja no us puguin fer fora de la feina, perquè pugueu anar, d’una vegada, amb el cap ben alt!” És a dir, vol normalitzar la ideologia feixista, que deixi d’estar mal vista.

La seva formació, Germans d’Itàlia, és l’hereva del Partit Feixista italià: la van fundar militants del feixista Moviment Social Italià –Meloni i Ignazio La Russa– i en recull el llegat. En conserva fins i tot el símbol feixista al logo del partit, la flama tricolor. La Russa, que ha obtingut el segon càrrec d’importància després de la presidència de la República, el de president del Senat, és un feixista desacomplexat que fa poc ensenyava cofoi a la televisió que casa seva és un mausoleu feixista. Cada lleixa és un altar al Duce, de qui té bustos i escultures, i conserva tota mena de material del col·laboracionisme feixista amb els nazis. Durant la pandèmia, per evitar risc de contagi va proposar que els italians se saludessin fent la salutació nazifeixista, que ell va fer el 2017 al Parlament. Ho va fer per defensar que l’apologia del nazisme i el feixisme deixessin de ser un delicte.

I amb tot, n’hi hagut prou que Meloni digués sense que se li escapés el riure que ella mai no ha tingut cap simpatia amb el feixisme perquè molts mitjans li compressin el discurs d’una sobtada “moderació”‘. Prou, si us plau. Si voleu fer de portaveus dels missatges dels polítics feu-vos caps de gabinet. El periodisme no hauria de ser això.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor