Opinió

De Salses a Guardamar

El valencianisme és el mur contra el feixisme

La catàstrofe, quan arriba, no és menys impactant per molt que l’hages prevista. I als valencians ens va arribar, finalment, el passat diumenge 28 de maig. El desenllaç més previsible –quasi segur– d’aquest primer episodi serà la conformació d’un govern de la Generalitat en què els valencians tornarem a estar governats per feixistes obertament declarats –dels qui se n’amagaven almenys una miqueta no ho hem deixat d’estar mai– des que som administrats mitjançant una delegació territorial –formalment se suposa que autònoma– de la metròpoli. El dubte rau a saber quines conselleries gestionarà Vox i, és clar, el punt de mira el té en l’educació.

Ara bé, si hi ha una lliçó que el resultat d’aquestes eleccions ens ha deixat molt més que clara és que necessitem un escut valencianista que ens protegisca d’aquestes ponentades feixistes que bufen amb tanta força. La cultura popular manxega no deixa lloc al dubte: “Poniente, y que el valenciano reviente.” El govern s’ha perdut perquè l’electorat ha votat en clau espanyola, i aquest fet, que era una obvietat a la vista de tothom, només s’ha plasmat en lamentacions l’endemà de la desfeta: ni tan sols la facció autoproclamada valencianista del Botànic va fer els deures, capficada com estava a prendre partit en les navallades fratricides i personalistes de l’esquerra madrilenya entre Yolanda Díaz i Pablo Iglesias.

Tanmateix, el mapa electoral no pot ser més clar: la suma del bloc de l’esquerra guanya sobretot en aquelles comarques on el valencianisme és més fort: d’Alzira cap a Alcoi i de Xàtiva cap a Dénia, per a entendre’ns. És el mateix que passa a l’Estat, de fet: s’ha frenat el feixisme a Galícia, Euskal Herria i Catalunya; és a dir, allà on hi ha forces polítiques nacionals pròpies.

Així doncs, el full de ruta s’escriu a soles, claríssim: com més s’assemblen políticament el Baix Segura o l’Alacantí –per posar dos exemples de comarques en què el bloc de la dreta supera amb claredat el bloc de l’esquerra– a la Safor o la Ribera Baixa, més alt serà el mur contra el feixisme. Valencianisme i autoorganització. Compromís hauria de prendre’n nota.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor