Opinió

De Salses a Guardamar

COMPROMÍS SENSE RUMB

En política, molt pitjor que mantindre un rumb equivocat és no tindre rumb. O, més concretament, tindre un rumb aleatori i contradictori. Compromís, aquesta setmana, ens ha tornat a oferir un espectacle al respecte. Després de començar l’enèsim festival de navallades pels llocs que encara queden (l’episodi del senador territorial, a més d’assessors en grups municipals), Compromís, almenys, eixia en premsa a donar-nos una alegria als que pensem que és necessari i imprescindible que es valencianitze la política valenciana –i perdoneu-me la reiteració–: si Pedro Sánchez volia els seus vots, havia de complir l’agenda valenciana.

És a dir, reforma del finançament autonòmic, condonació del deute històric i inversions territorialitzades en els PGE d’acord amb el pes poblacional. L’alegria a casa del pobre, però, com diuen, va durar el que dura un bufit: després de l’escàndol i la polseguera que es va alçar a les terminals mediàtiques madrilenyes i els “fraternals epítets” que hi varen dedicar els opinadors “esquerrans” habituals, Compromís va fer marxa enrere i va matisar que, si bé l’agenda valenciana continua damunt la taula, de cap manera no hi haurà un vot de Compromís a Pedro Sánchez que no siga afirmatiu. O es tracta de la quadratura del cercle o, com a estratègia negociadora, no sembla massa efectiva.

Al remat, aquesta agenda valenciana que ara reivindica Compromís no és cap altra que la va que va signar amb el PSOE en 2019 com a pacte d’investidura. Ara bé, si hi ha res que està assegurat amb els pactes amb el PSOE és que els incomplirà. I, efectivament, així va ser. Tots els compromisos del 2019 són els mateixos compromisos irrenunciables que es plantejaven ara i que després es matisaven que no serien un problema.

El problema d’arrel, però, és que Compromís s’ha assimilat en aquest període electoral –una altra vegada– a l’esquerra espanyola, i no és res més que un apèndix regional de la formació de Yolanda Díaz. Tant és així que el cap de llista per la circumscripció d’Alacant era un paracaigudista madrileny sense relació amb la demarcació. El mateix que Podem hi havia presentat les últimes eleccions. I, al remat, el seu electorat, de tanta bandada, està molt més que marejat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor