Opinió

De Salses a Guardamar

55a Universitat Catalana d'Estiu

Fa 55 anys, l’estiu del 1969, estava naixent a Prada, al liceu Renouvier de la Catalunya Nord, una universitat dels Països Catalans. La dictadura encara regnava a l’Estat espanyol i el català encara no s’ensenyava a Perpinyà. Una transició democràtica, les seues autonomies i un referèndum d’independència més tard, el Conflent encara acull estudiants, professors i personalitats de tots els Països Catalans durant una setmana sempre inhabitual i (massa) excepcional de trobades, debats, seminaris, classes, reunions, discussions... i més activitats. La temàtica d’enguany és: “La particularitat i la democràcia en temps de globalització”. Manera de declinar l’actualitat i les problemàtiques mundials i conjugar-les amb les qüestions més candents i preocupants dels Països Catalans. Com compatibilitzar llibertat (d’expressió, d’autodeterminació) amb el dret dels estats? Com articular identitat pròpia i universalitat? Com ser català –valencià, mallorquí...– en un marc europeu, globalitzat i enjovat per estats veïns històricament hostils a la idea mateixa de sobirania catalana?

La trajectòria de l’UCE no sempre ha estat planera i serena. El repte de continuar fent viure una manifestació –amb la seua estructura i organització– i fòrum de país, gairebé normal, segueix sencer en ple segle XXI. La 55a edició proposa les mateixes àrees i àmbits de sempre –ciències, economia, dret, filosofia, pensament, art, història, literatura, llengua, música, política, salut, formació cultural- i les jornades i seminaris científics i especialitzats (informacions completes en el portal www.uce.cat). Un acte especial coincideix amb l’UCE 2023: la presentació de la primera tesi doctoral sobre la Universitat, defensada, el març passat, a la Universitat de València per Toni Teruel Barberà: La Universitat Catalana d’Estiu entre el 1969 i el 1984. Gènesi i consolidació d’un referent pancatalanista, dirigida per Miquel Nicolàs Amorós.

L’autor, incondicional de l’UCE, repassa el context, les persones, les hipòtesis que generen la manifestació, tot esmentant anècdotes i testimonis de la història tant de la universitat com de la Catalunya Nord. Un treball que obre pistes i debats per al futur. La Catalunya Nord hi és especialment protagonista. Una Catalunya Nord encara tan a prop i desconeguda de la resta dels Països Catalans i que s’estudia en el curs Coneixement de la Catalunya Nord: 40 anys dels estudis de català a la Universitat de Perpinyà i de la creació de l’APLEC, cada dia a les 3.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor