Opinió

De Salses a Guardamar

Desalacantinitzar alacant

El primer que va fer Vox quan va accedir a l’Ajuntament d’Alacant en 2019 fou atacar el valencià. Durant tota la legislatura, va presentar tantes vegades com va poder la mateixa moció per eliminar-hi l’oficialitat del valencià. El mateix va intentar al Campello o a Sant Joan. A diferència de Catalunya o les Illes, la legislació valenciana estableix una relació de municipis valencianoparlants i castellanoparlants. En els primers, per exemple, almenys l’assignatura de Valencià és obligatòria; en els segons, ni això.

Les corporacions que ha tingut Alacant no han destacat precisament per promoure la llengua pròpia. Ans al contrari. Tanmateix, per a Vox, si no és l’extermini total, no n’hi ha prou. Com a anècdota molt simptomàtica, varen denunciar que el consistori discriminava els castellanoparlants quan varen veure les lletres auditori pintades en un rètol. El PP –que llavors i ara hi mana– els va replicar que no havien esperat que se secàs la pintura ni que el pintor hi pintàs la o que faltava. Així és aquesta gent. A propòsit, els dos regidors que llavors hi tenia Vox –ara en són el doble– són valencianoparlants. L’autoodi és, la majoria de les vegades, la pitjor forma d’odi.

Aquella insistència de Vox a presentar mocions contra el valencià no va donar fruits: Cs s’hi abstenia i els números no donaven. Però si aquesta abstenció era enigmàtica, més preocupant era el suport del PP. No perquè pensen diferent al respecte, sinó perquè solien ser més intel·ligents. La seua política és de castellanització total, és clar, però sense eixides de to. Tanmateix, la desaparició de Cs ha canviat l’escenari. I, és clar, el primer que ha fet Vox és insistir-hi i tornar a presentar la mateixa moció. Com que afecta una llei autonòmica, la cosa no acabaria ací. Però això no ho fa menys greu.

Alacant no s’entén sense fer-ho en valencià. Per història i per present. Com no s’entenen València, Barcelona o Perpinyà. Hem de ser conscients que tots som alacantins. I que aquest nou atac –esperem que fracassat– de desalacantinitzar Alacant ens afecta a tots de la mateixa manera. Perquè desalacantinitzar Alacant és descatalanitzar Girona o desvalencianitzar València. Ells en són molt conscients. I nosaltres?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor