Opinió

Escala de grisos

EL PARTIT DELS CAÇADORS

L’Aliança Rural diu que no té cap ideologia política de fons i que defensa “l’art de viure a la francesa”

Aliança Rural és el nom d’un nou partit polític francès que es presentarà, l’any que entrem, a les eleccions europees, impulsat pel lobby dels caçadors. El cap de llista serà Willy Schraen, el president de la Fédération Nationale des Chasseurs, que ha promès defensar les feines tradicionals del món rural, com ara la caça, la pesca i la pagesia, davant del que considera “un ofec” per part de l’administració de la Unió Europea i les seves polítiques de transició verda. No es tracta d’un posicionament anecdòtic, tenint en compte que a l’Estat francès hi ha més de quatre milions de caçadors registrats, amb una gran xarxa estatal. El vot d’aquest col·lectiu ha estat sempre molt cobejat pels grans partits, especialment per la dreta, que en l’àmbit europeu també està modulant el seu discurs per consolidar-se a les zones rurals, tradicionalment més conservadores.

La creació d’aquest nou partit dels caçadors podria ser una gran pedra a la sabata per a Marine Le Pen i el seu Rassemblement National. Schraen insisteix que l’Aliança Rural no té cap ideologia política de fons, però defensa valors tradicionals –com ara la tauromàquia– i, per sobre tot, “l’art de viure a la francesa”, segons les seves pròpies paraules. En la llista s’han inclòs des d’exjugadors de rugbi a propietaris de restaurants amb estrelles Michelin, amb la idea d’aconseguir un mínim dels 3% dels vots en joc per poder tenir representació. A la pràctica, ningú no dubta que la llista pot atraure votants de la ultradreta, i fins i tot s’ha dit que l’Aliança Rural és un invent del president Emmanuel Macron per dispersar aquest vot. Evidentment, el partit dels caçadors ho nega, al·legant que no són els soldats ocults de ningú i insistint que l’únic que volen és que la Unió Europea deixi d’entremetre’s en la seva feina amb normatives que els compliquen la vida. És, en definitiva, un nou exemple de com el populisme aprofita i enalteix la defensa del nosaltres per davant de la resta.

No és un cas únic. Als Països Baixos, el recentment constituït Moviment Camperol Ciutadà (BBB, per les sigles en neerlandès) va aconseguir una gran victòria en les eleccions regionals del passat mes de març, arran d’una campanya contra els plans nacionals per reduir a la meitat les emissions de nitrogen de l’agricultura per al 2030. A Irlanda, el partit Aliança d’Agricultors, creat a l’abril, defensa la seguretat alimentària i la protecció de la terra, entre altres qüestions, i també desafia les polítiques clau de la UE sobre retallades d’emissions de nitrogen i nous objectius de restauració de la natura. Mentre passa tot això, la Federació Espanyola de Caçadors ha donat suport als seus homòlegs francesos. Caldrà veure si també decideixen muntar alguna agrupació política. A la gent de Vox, a qui tant els agradar lluir aquesta estètica de senyorets rurals, segurament no els faria gens de gràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor