El dossier

TOT A PUNT PER A LA GRAN VETLLADA REPUBLICANA

El president Quim Torra presidirà l’acte aquest dilluns a Girona

ESCALF POPULAR
La cerimònia està dedicada als presos i exiliats, amb presència dels familiars
RESERVEU FINS A DUES INVITACIONS A: confirmacions@lrp.cat

. CARLES RIBERA

cribera@lrp.cat

Tot a punt. Dilluns, 26 de novembre. Vuit del vespre. Auditori Palau de Congressos de Girona. Són les dades bàsiques de l’acte central dels premis del setmanari La República, que es lliuraran per primera vegada aquest dilluns i que congregaran prop d’un miler de persones, presidides pel president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte que es preveu alhora emotiu i de reconeixement i homenatge als presos i exiliats.

Després de les votacions populars, en què van poder participar subscriptors i lectors de la revista i també els subscriptors d’El Punt Avui, L’Econòmic, L’Esportiu i el Catalonia Today, arriba l’hora de l’acte de reconeixement als premiats, que van ser escollits en un procés que va estar obert durant els mesos de juliol i d’agost, el resultat del qual es va donar a conèixer en l’edició de La República del dia 8 de setembre.

La intensitat i la dificultat del moment polític actual han fet que en aquesta primera edició dels premis, a banda de les sis categories que es van sotmetre a votació (vegeu el quadre de la pàgina següent), des del setmanari decidíssim que calia fer un reconeixement públic especial a totes les persones que han sacrificat la seva llibertat per la causa republicana i que estan injustament empresonades i a l’exili des de fa un any. També s’ha volgut premiar amb un reconeixement a títol pòstum una persona que va treballar intensament pel futur d’aquest país, Muriel Casals.

L’acte que es viurà dilluns a l’Auditori Palau de Congressos de Girona tindrà una línia volgudament sòbria però alhora carregada d’emotivitat, amb projeccions de vídeo i so i actuacions musicals en directe. Un dels moments més intensos de la vetllada serà el lliurament del premi d’Honor ex aequo a tots els presos exiliats. Per recollir aquests guardons ja han confirmat l’assistència familiars i amics de tots ells. També hi haurà familiars de Tamara Carrasco i Adrià Carrasco, els membres dels CDR represaliats per l’Estat.

Actuacions musicals

Tot i la sobrietat de l’acte, s’han incorporat alguns moments de música en viu que s’alternaran amb el lliurament dels premis. El cantautor Miquel Abras, que ha participat en esdeveniments reivindicatius com ara sopars i concerts grocs durant l’últim any, no faltarà tampoc a la cita de dilluns. En la cerimònia dels Premis Republicans de l’Any farà una posada en escena acústica i en solitari d’acord amb la solemnitat de l’acte, interpretant dues cançons que enllacen de manera directa amb els premis. La cerimònia també tindrà la participació de la cantant palafrugellenca Neus Mar, que interpretarà Mar trencat, un tema que tracta sobre les dues cares del mar, especialment la relacionada amb la migració i les pasteres. El tercer element musical de la vetllada serà la intervenció de Marc Blasco, membre del col·lectiu Músics per la Llibertat, que interpretarà amb clarinet El cant dels ocells tal com fa cada dilluns en la concentració setmanal que es fa a la plaça del Vi de Girona per demanar la llibertat de presos i exiliats.

Homenatge a Muriel Casals

Muriel Casals i Couturier (1945-2016) va ser un dels referents fonamentals del procés sobiranista fins que un dissortat accident del qual no es va poder recuperar va posar fi a la seva vida el febrer del 2016, quan feia pocs mesos que havia estat escollida diputada de Junts pel Sí. En la primera edició dels Premis Republicans de l’Any era inexcusable fer un reconeixement a una de les persones que, des de la seva capacitat de generar empatia i sinergies, va treballar per avançar cap a la república catalana. Així, des del setmanari La República, organitzador dels guardons que es lliuren dilluns vinent a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, s’ha decidit atorgar-li a títol pòstum el premi Memòria Republicana, destinat a honorar el record d’aquelles persones, ja desaparegudes, amb una trajectòria exemplar en el món del republicanisme.

Un guardó molt especial

El guardó que rebran els Republicans de l’Any és obra de l’artista Enric Pladevall (Vic, 1951) i es basa en l’obra que va presentar per a l’exposició 55 urnes per la llibertat, que tenia com a inspiració les urnes de l’1-O. A més de l’urna, Pladevall va utilitzar en la seva obra un estri que també té molta força simbòlica per als catalans: la falç. És un element simbòlic que reforça l’homenatge a l’esperit republicà que sorgeix de l’extraordinària mobilització popular que va fer possible el referèndum. La peça, que originàriament era una urna de les utilitzades per a la votació travessada per una falç real, representa una simbiosi entre l’eina històrica per segar cadenes i l’objecte que permet exercir el dret de vot, eina actual per a l’alliberament nacional. Pladevall, que ha cedit els drets de l’obra per a aquests premis, n’ha fet una versió reduïda de mida i amb bronze, que es lliurarà als premiats amb una targeta d’autenticitat i una caixa de fusta.

La idea va néixer quan la nord-catalana Étienne Sabench, membre de l’ANC de Perpinyà, va demanar a l’artista de participar en l’exposició que es va inaugurar l’estiu passat a Brussel·les, que ja ha viatjat a Perpinyà i a Barcelona i que a partir del 9 de gener es podrà veure també a la Casa de Cultura de Girona.

Dos presentadors televisius

En una cerimònia de lliurament de premis és fonamental comptar amb conductors que dinamitzin l’acte amb solvència. En la primera edició dels Premis Republicans de l’Any aquest aspecte està garantit amb la presència dels periodistes Xantal Llavina i Igor Llongueres, dos professionals de trajectòria sòlida i durant els últims anys ben coneguts pels espectadors d’El Punt Avui TV.

Igor Llongueres presenta a El Punt Avui el programa Connexió Parlament, un espai de seguiment de l’actualitat parlamentària i de l’actualitat política amb analistes i diputats, que acompanya l’emissió dels plens del Parlament.

Xantal Llavina dirigeix i presenta el programa Autèntics.cat a El Punt Avui TV, un espai d’entrevistes en profunditat que va rebre un dels Premis Zapping 2017. Llavina també dirigeix i presenta Revolució 4.0 a Catalunya Ràdio, sobre emprenedors i transformació digital, guardonat amb el Premi TIC 2017.

L’acte que s’està dissenyant combinarà els moments emotius d’homenatge a presos i exiliats amb una conducció de l’acte que barrejarà sobrietat i frescor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.