El dossier

Esperant el judici

Abans de finals any podria arrencar a l’Audiencia Nacional el judici contra els tres presumptes terroristes que estan processats per l’atemptat a la Rambla

Ni un, ni dos, sinó tres. Són els intents que conjuntament han fet ERC i JuntsxCat per intentar que el Congrés dels Diputats impulsés una comissió d’investigació que permetés esclarir tota la composició de l’atemptat terrorista del 17-A. I ni un, ni dos, sinó tres cops s’han trobat amb la mateixa resposta de la junta de portaveus del Congrés: la negativa del PSOE, el PP i Cs a tirar-la endavant. Així ho recorda la diputada de JuntsxCat Míriam Nogueras, que reiteradament ha denunciat la negativa dels tres grans partits a estirar del fil i, entre d’altres, aclarir quina era la relació entre el CNI i l’imam de Ripoll i cervell de l’atemptat. L’argument esgrimit per vetar la sol·licitud? Doncs que es tracta d’una qüestió de seguretat nacional i que, com a tal, convé tractar-la a porta tancada.

El cas és que quan estan a punt de complir-se dos anys de l’atemptat gihadista, els interrogants es multipliquen per moments. La comissió d’investigació que sí que ha impulsat el Parlament de Catalunya no ha pogut resoldre algunes de les qüestions que no troben resposta, sobretot perquè quinze testimonis que havien estat citats en representació de l’Estat s’han negat a comparèixer-hi. Si la cita provingués del Congrés, no es podrien acollir a aquest dret.

Així doncs, l’esperança per trobar resposta a les preguntes que s’han anat suscitant depèn sobretot del judici contra els tres presumptes terroristes que es troben en presó preventiva. Un d’ells és Driss Oukabir, supervivent de l’explosió d’Alcanar. També va ser detingut Mohamed Houli Chemlal. Tots dos estan processats per integració en organització terrorista (amb penes previstes d’entre sis i catorze anys de presó), delicte de fabricació, tinença i dipòsit d’explosius (entre vuit i quinze anys de pena) i delicte d’estralls en grau de temptativa (entre deu i quinze anys). Hi ha un tercer acusat, Saïd Ben Iazza, a qui el jutge de l’Audiencia Nacional Fernando Andreu va enviar a judici per col·laboració amb organització terrorista. Recentment, el jutge Andreu ha estat substituït per José Luis Calama, que ja va acordar la pròrroga de la presó preventiva per als tres únics processats. El judici podria arrencar abans de finals d’any, tot i que de moment no té data fixada. Encara hi ha alguna peça de la investigació que està sota secret de sumari.

SARA MUÑOZ

smunoz@lrp.cat

.

Més investigació i més suport

Javier Martínez, el pare del nen de 3 anys que va morir a l’atemptat de la Rambla, ha mogut cel i terra per intentar destapar tota la veritat, tant dels maleïts fets que van tenir lloc aquells dies d’agost com de la relació anterior entre l’Estat espanyol i l’imam de Ripoll i cervell de l’atemptat. S’ha reunit amb líders estatals com Pablo Iglesias i Grande-Marlaska, amb els presidents Torra i Puigdemont, amb molts diputats, amb el jutge Fernando Andreu, amb representants de diferents cossos policials... i assegura que hi ha molta informació que demostra la negligència de l’Estat. Confia que el judici serveixi per esclarir els fets. En paral·lel, Javier Martínez ha reiterat la denúncia sobre la poca atenció que reben les víctimes dels atemptats més enllà del dia clau.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor