El dossier

Viquipèdia, l’altra enciclopèdia

Fa cinquanta anys era obvi: tothom havia de tenir una enciclopèdia. I estàvem segurs que bona part dels continguts no s’actualitzarien en anys... La Viquipèdia en català és un exemple dels canvis que vivim

Obrim Google. Escrivim Puigdemont. Un clic i es desplega el resultat de la cerca. Els dos primers webs són de diaris en línia. En tercer lloc, apareix la Viquipèdia, “l’enciclopèdia lliure”. La Viquipèdia en català va ser la tercera a fundar-se, el 2001, després de l’anglesa i l’alemanya. Actualment, hi ha més de 600.000 articles a la Viquipèdia en català. El cinquantè aniversari del primer volum de la Gran Enciclopèdia Catalana, la GEC, es produeix en un moment en què internet ho ha sacsejat tot, també el que s’entén per enciclopèdia.

L’entitat sense ànim de lucre Amical Wikimedia té com a objectiu promoure els principis de la Viquipèdia en català. És a dir: “Que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible per a tothom en qualsevol llengua.” Toni Hermoso és el president de l’entitat: “El concepte d’enciclopèdia ha anat variant, des del disseny original de Diderot, però continua sent necessari tenir punts d’entrada al coneixement, en què els interessats en un àmbit puguin començar i anar-s’hi endinsant. I és necessari, més enllà de l’existència d’internet.”

La Viquipèdia, i aquest és un signe identitari, es fa entre tots els membres de la comunitat d’editors. Té cinc pilars: és una enciclopèdia i recull el saber, no el crea; busca el punt de vista neutral; és de contingut lliure; segueix unes normes de respecte, i més enllà... no té normes inamovibles. Hermoso destaca: “Neutral vol dir que s’intenta equilibrar el contingut. A la comunitat en català, no sé com ho fan d’altres, intentem evitar les paraules amb molta càrrega. I per això, en un mateix article, es busca aportar diferents posicionaments, i sempre amb referències.” “Les afirmacions que facis han de tenir el suport d’una referència.” I no pot ser qualsevol, ha de ser d’una autoritat, tot i que també hi ha un debat sobre què és autoritat. “Per a la Viquipèdia en català les obres d’Enciclopèdia són una autoritat.” Així doncs, no s’exclouen. “Es complementen. Estem molt contents de disposar d’Enciclopèdia Catalana.”

Es vigila més del que ens imaginem. I més si qui edita és novell. “Volem que la gent entri, i editi, però no a costa de la qualitat, i la credibilitat, per tant, fem molt acompanyament.” Dins de la comunitat hi ha diferents nivells, diguem-ho així. Dalt de tot estan els administradors, que són els que tenen més permisos, fan revisió, manteniment, netegen, esborren... Les trobades presencials de viquipedistes s’emmarquen, de fet, en la voluntat d’aprenentatge. “La confiança es guanya a base de temps i creant contingut d’utilitat i ben referenciat. Hi ha molta feina al darrere que demostra que hi pots confiar.” En un context difícil per a la llengua, poc normal, Hermoso, comenta: “Per la implicació de la gent, per activisme, s’ha generat un recurs útil, la Viquipèdia. N’estem orgullosos.”

M.M.

mmiralles@lrp.cat

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor