El dossier

Marcel Mauri

Vicepresident d’Òmnium cultural

“Ho estem tornant a fer”

Amb la sentència del procés acabada de sortir del forn, Mauri parla de regressió de drets, de constància en la lluita del poble català i de la falta d’unitat estratègica dels partits

NEGOCIAR AMB L’ESTAT
NEGOCIAR AMB L’ESTAT
“L’Estat acabarà negociant. Ha de decidir quanta repressió vol afegir abans de fer-ho
TIPOLOGIA DE LLUITA
TIPOLOGIA DE LLUITA
“Serà una lluita contra la repressió molt llarga, que requerirà fortalesa, determinació i constància”
Ja tenim la sentència. I ara què?
Vam dir que ho tornaríem a fer i ho estem tornant a fer. Si la sentència condemna drets fonamentals, haurem d’exercir aquests drets. No pararem de mobilitzar-nos. Serà una lluita contra la repressió molt llarga, que requerirà fortalesa, determinació i constància. A partir d’ara un piquet en una vaga, una protesta de la PAH per aturar un desnonament... pot ser considerat sedició. I és molt important que la ciutadania es conscienciï que aquesta regressió en els drets ens apel·la a tots.
Tem que la ciutadania es cansi?
Estic convençut que no passarà. Acumulem deu anys sortint en massa. La gent ha vist que els objectius són complicats però persisteix. I això és el que dona força tant a en Jordi Cuixart com a la resta de presos polítics.
Quina estratègia cal emprar per exigir l’amnistia dels presos?
La resposta a la sentència implica presència al carrer i lluita no violenta, com la que estem fent. Però també acció i resposta política. És difícil quan tenim un Estat espanyol tan irresponsable i tan cínic, que té una vicepresidenta que ens diu que no tenim dret a protestar després de la sentència.
Pedro Sánchez s’ha reunit amb el PP, Cs i Unidas Podemos per tractar la qüestió catalana. Encara pensa que tard o d’hora l’Estat Espanyol s’asseurà a parlar amb els independentistes?
L’Estat espanyol haurà d’acabar negociant. En qualsevol conflicte polític del món, les dues parts han acabat assegudes en una taula de negociació. González, Aznar i Zapatero van negociar amb ETA. Només depèn d’ells decidir quant de patiment, quanta repressió volen afegir fins al dia que s’hi asseguin. Sempre s’ha criticat que l’independentisme posi dates. Doncs ara ho fa l’Estat, fixant el 2032. Si el govern espanyol es pensa que podrà aguantar una situació de repressió i de vulneració de drets fonamentals durant tretze anys és que no coneix la ciutadania d’aquest país i el grau de resistència, no només dels independentistes.
Quin missatge traslladen les mobilitzacions ciutadanes als partits independentistes?
Els demanem que treballin per garantir l’exercici dels drets fonamentals i per forçar l’Estat a negociar. Sabem que no és fàcil, però la classe política ha d’estar a l’altura del moment històric que estem vivint.
Què s’hi juga el país el 10-N?
Seguir demostrant que existeix una majoria social a Catalunya a favor de l’autodeterminació i el diàleg i en contra dels empresonaments. Estem convençuts que més enllà de la il·lusió o la decepció que hi pugui haver amb la classe política, el sobiranisme sempre va a votar.
Veuen avenços en la tan reclamada unitat estratègica dels partits?
Ara mateix no veiem avenços significatius. Tots han entrat en dinàmica electoral.
Què esperen de la nova campanya d’Òmnium d’autoinculpacions?
La llançarem dilluns, però ja hem començat a veure que pot tenir un èxit molt important.

SARA MUÑOZ

smunoz@lrp.cat

.

en el punt de mira de l’estat

Sara Muñoz

Marcel Mauri visita sovint Jordi Cuixart a la presó. Sap que el president d’Òmnium està privat de llibertat per liderar un moviment social, així que ara que està al capdavant de l’entitat no se li escapen els riscos que corre. Això no obstant, tria la lluita per la llibertat malgrat tenir una certa por al fet d’estar en el punt de mira de l’Estat abans que “viure sotmès a un Estat on no pots ser lliure”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor