El dossier

“Gràcies, fills”

Neix el moviment Mares i Pares per la República per protegir els joves que surten al carrer i exigir que deixin de criminalitzar-los. “Hem educat els nostres fills per ser pacífics i per lluitar pels seus drets”

Tot es va precipitar per una carta. La que va escriure una filla a la seva mare per explicar-li per què després de la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics havia de sortir al carrer a protestar. Els deia: “Mama, papa, iaia..., no us preocupeu, estic bé, però estic fent el que he de fer, que és estar al carrer lluitant pels meus drets...” Quan la va llegir, la tarragonina Maria Jesús Magaña va pensar que havia de fer alguna cosa. Sobretot després de les primeres detencions: “Quan van començar a detenir els joves de Tarragona, que no feien res dolent, com el cas del David Solé (que estava a Barcelona), vaig pensar que si fossin els meus fills no m’agradaria que la gent es quedés a casa i no fes res.” I juntament amb una altra dona va impulsar el moviment Mares i Pares per la República. El van engegar dilluns passat, amb un compte a les xarxes socials, i en poques hores s’hi van sumar centenars de persones. Des de dilluns es manifesten cada dia a un quart de nou del vespre davant la subdelegació del govern a Tarragona, en protesta per la repressió policial i per exigir que deixin de criminalitzar els joves. A la pancarta que encapçala el moviment hi han escrit: “Gràcies, fills, no us deixarem sols.”

“Penso que els han detingut perquè el jovent tingui por i es quedi a casa. Els primers que no ens hem de quedar a casa som nosaltres; hem de donar exemple”, diu Magaña, que pensa de manera especial en els tres detinguts de la seva ciutat, Tarragona (David Solé, Laura Solé i Joan Tortosa), que es troben en presó provisional: “Cap dels tres hauria d’estar a la presó, d’això, en som tots conscients. No hi ha cap de les detencions que sigui justificable. Ells no van agredir ningú; només anaven a manifestar-se, i una manifestació és un dret”, recorda la portaveu de la nova plataforma, que diu que se sent indignada. “Nosaltres no els hem ensenyat a ser violents; només s’estan defensant. No es poden deixar piconar sempre. La nostra joventut és gent pacífica, i a casa se’ls ha educat per no barallar-se. És el nostre tarannà. Hi ha regions que potser són més violentes, però nosaltres hem educat els nostres fills perquè siguin pacífics; això sí, també per lluitar pels seus drets. El nostre poble som gent solidària”, destaca Magaña, que explica l’experiència amb els seus propis fills: “Jo tinc dos fills, de 26 i 27 anys. La filla és molt reivindicativa i es mou molt pel tema social. I el meu fill és d’aquells que fins a l’1 d’octubre no sortia al carrer. Aquell dia, quan va veure que a l’institut Martí Franquès, que és el seu centre, estaven atonyinant gent, va despertar. Sempre dic que hi ha un abans i un després de l’1 d’octubre.”

La portaveu de Mares i Pares per la República fa un crit d’alerta pel tracte dels detinguts a les comissaries: “Ens estem assabentant que dins de les comissaries, els detinguts pateixen vexacions i humiliacions. La gent que ha estat a la comissaria ho ha passat molt i molt malament”, lamenta. Consideren que les càrregues policials als carrers han estat desproporcionades i, per Maria Jesús Magaña, “les detencions també han estat indiscriminades”: “No només estan detenint la gent que està a les manifestacions, sinó als que van pel carrer amb una estelada! No podrem ni sortir al carrer. Ara mateix, això és una dictadura.” La plataforma ciutadana també fa una petició: “Les institucions han de defensar els nostres joves. Tots diuen que ho fan, però en realitat ningú ho està fent. Cal que apropin el David [Solé] a casa, que investiguin què està passant dins les comissaries, perquè ho han denunciat un munt de joves. No es poden deixar humiliar ni menysprear, perquè això és violència. Ens estan fent molt de mal, és xantatge.” Els pares dels joves detinguts no s’han posat directament al capdavant de l’associació: “Els pares ho estan assimilant tot plegat, que ja és prou dur! Estan lluitant tant com poden, i nosaltres hem de ser el seu suport”, explica Magaña.

De moment, cada dia, de dilluns a divendres, els cada cop més nombrosos membres de la plataforma es continuaran manifestant a Tarragona, tots amb un mocador groc al coll. I pròximament preveuen organitzar una pujada a peu i amb llums a la Mussara, a les muntanyes de Prades.

CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor