El dossier

Ben tornats!

Perpinyà es prepara per acollir el 29 de febrer el retorn a territori català dels exiliats Puigdemont, Ponsatí i Comín, un acte que s’albira multitudinari

L’ACTE A PERPINYÀ
Dia: 29 de febrer Hora: 12 Lloc: parc de les Exposicions Ponents: Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí Autocars: més de 400
MOTIVACIÓ PERSONAL
MOTIVACIÓ PERSONAL
L’acte és percebut pels tres eurodiputats protagonistes com un preàmbul del seu retorn definitiu a Catalunya
MILERS D’ASSISTENTS
MILERS D’ASSISTENTS
Dissabte s’espera l’assistència de milers de persones a Perpinyà, en el que segur que serà l’acte més massiu del darrer segle a la ciutat

Diuen els que més en saben d’allà que ningú a Perpinyà pot recordar un acte tan multitudinari com el que s’està gestant per al 29 de febrer. La història recull que una revolta de vinyaters va aplegar a la capital del Rosselló més de 100.000 persones, cap a l’any 1907. El retorn a territori català del president Puigdemont, el conseller Toni Comín i la consellera Clara Ponsatí, ara en condició d’eurodiputats, mobilitzarà amb tota seguretat milers de persones per assistir a l’acte polític que la delegació nord-catalana del Consell per la República ha programat al parc de les Exposicions. Ja s’espera que la xifra pugui vorejar els 100.000 assistents. A Perpinyà viuen actualment unes 121.000 persones. La logística de l’acte no està resultant senzilla.

El vicepresident del Consell per la República i coprotagonista de l’acte, Toni Comín, parla de la motivació personal que tant per a ell com per a Carles Puigdemont i Clara Ponsatí té l’esdeveniment: “Des que tenim immunitat tenim un desig quasi irrefrenable de poder anar de manera habitual a la Catalunya Nord, entre altres coses perquè ens permetrà trobar gent que fa dos anys que no veiem.” I afegeix: “Per a moltes persones, l’acte és interpretat com una anticipació del que serà algun dia el nostre retorn a Catalunya. Té un valor de prèvia.” Comín reivindica la cita a la Catalunya del Nord: “És just el contrari del que pretenia l’Estat espanyol quan vam arribar a l’exili: aixafar-nos, callar-nos, anul·lar-nos. L’exili com a avantsala de la mort política. I aquest acte demostra que no només no estem políticament morts, sinó que estem més vius que mai.”

Pel que fa a les crítiques dels que assenyalen que l’acte està orquestrat per l’entorn de Carles Puigdemont per convertir-lo en un bany de masses al president, Comín recorda que la trobada està promoguda per una organització transversal en què hi ha diferents sensibilitats polítiques, alhora que defensa que els dos grans objectius són “celebrar el retorn del govern que es va haver d’exiliar a terres catalanes i fer un reconeixement a la gent que està patint la repressió, com són els presos polítics, la resta d’exiliats, la gent dels CDR perseguida judicialment, els represaliats per participar en diferents mobilitzacions com les posteriors a la sentència del 14 d’octubre...”. Finalment, l’eurodiputat celebra que aquest acte estigui contribuint a “visibilitzar com mai els lligams fraterns amb la Catalunya del Nord”.

C.RIBERA / S.MUÑOZ

cribera@lrp.cat / smunoz@lrp.cat

.

ESPERANT EL PERMÍS

SARA MUÑOZ

Els organitzadors de l’acte de dissabte vinent estaven esperant, en el moment de tancar aquesta edició, l’autorització de la Prefectura de la Catalunya Nord per poder fer l’esdeveniment polític. Aquesta setmana molts mitjans de comunicació van publicar que ja es disposava d’aquest permís, però els organitzadors han matisat que la Prefectura els ha comunicat que de moment no el prohibeix. Aquests dies s’està treballant per complir tots els requisits i obtenir el permís definitiu. Des de la delegació nord-catalana del Consell per la República asseguren que les mesures són estrictes pel fet que es tracta d’un acte multitudinari, però no pas pel contingut. D’altra banda, aquests dies s’està definint el cartell de formacions musicals que amenitzaran l’espera. Es recomana arribar-hi a les deu del matí. Dissabte també es podrà visitar una fira d’entitats nord-catalanes, però al centre de Perpinyà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor