El dossier

MORTS ALS CAMPS

Olvan, 30.06.1887 - Camp de bram, 17.10.1939

Ramon Fígols Costa

Rosa Serra Salmauri, veïna de Gironella (Berguedà), i que malauradament va morir a principis de l’any 2020 a la residència Sant Josep de Puig-Reig per causes naturals, va guardar durant anys les cartes que la seva tieta Maria Salmauri Puig havia rebut de la seva parella, Ramon Fígols Costa, internat i mort al camp de Bram (departament de l’Aude) l’estiu del 1939.

Ramon Fígols i Maria Salmauri, juntament amb la germana d’aquest, Maria Fígols, eren membres actius de la CNT al Berguedà i van tenir una implicació sindical important a l’Alt Llobregat en els anys trenta del segle passat. Agent comercial de la casa Singer, ell, i teixidores de les colònies del Llobregat, elles, eren força actius dins del sindicat, tot i que en tasques de coordinació més que no pas encapçalant el moviment.

Ramon Fígols va ser milicià de la Columna Terra i Llibertat. Va sobreviure a la guerra i va creuar la frontera durant la retirada. Va ser internat al camp de concentració de Bram (l’Aude), a la barraca 101 del sector F, on va emmalaltir i va acabar morint a la infermeria del camp, possiblement de pneumònia, l’octubre del 1939. El testimoni de les seves cartes són un exemple més de les pèssimes condicions que van patir els exiliats republicans als camps d’internament francesos. Els detalls de l’estada a la infermeria, les relacions amb els altres companys i l’evolució de la malaltia, així com els esforços per part de la Maria perquè el Ramon i els seus companys poguessin sortir del camp, són alguns dels punts de més interès de la correspondència. El Ramon va morir a la infermeria el 17 d’octubre del 1939 sense que els haguessin aprovat cap permís de visita i sense que cap dels intents per obtenir un permís de sortida fos tingut en consideració.

Maria Salmauri i Maria Fígols es van instal·lar a la mateixa casa de Montclar4, a nom de madame Anglantina Vaegsse, on es van guanyar la vida cosint per encàrrec fins que van retornar a Catalunya, a Gironella, l’any 1949. Durant el temps que van ser a Montclar, també van desenvolupar tasques de coordinació per a l’estada d’altres exiliats republicans per reagrupament, allotjament o feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor