El dossier

PETER C. G0TZSCHE

CIENTÍFIC I INVESTIGADOR EN MEDICINA

“És la pandèmia del pànic”

Vacunas. Verdades, mentiras y controversia Editorial: CAPITÁN SWING Preu: 18,5 euros
SITUACIÓ
“No em vacunaré contra el coronavirus perquè no estic preparat. Tot i això, tenir un discurs antivacunes és una posició estúpida perquè han salvat milions de vides”
CONFINAMENTS
“Estar en contra de totes les vacunes és una posició estúpida””

El professor Peter C. Gotzsche (Naestved, Dinamarca, 1949) és biòleg, metge i investigador científic. Afirma que algunes vacunes són molt beneficioses i que han salvat milions de vides, mentre que d’altres són dubtoses i molts professionals de la salut no les utilitzen ni per a ells mateixos. En el seu nou llibre Vacunas. Verdades, mentiras y controversia, publicat per l’editorial Capitán Swing, Gotzsche mostra els avantatges i desavantatges que suposa cada vacuna. Aquest investigador científic danès és conegut per la crítica ferotge que ha desenvolupat en contra de la indústria farmacèutica, a la qual acusa d’actuar com una màfia manipulant els resultats dels estudis i pressionant metges i investigadors. El professor alerta sobre la prescripció d’antidepressius, que considera perjudicial. En el cas de la pandèmia del coronavirus, Gotzsche es mostra crític amb les decisions d’alguns governs.

Creu que les mesures que es prenen en molts països afectats pels coronavirus són excessives?
Moltes de les mesures que estan prenent els governs són excessives. Hi ha moltes raons. Per exemple, el govern de Dinamarca de seguida va implantar confinaments molt dràstics, amb només un o dos dies d’avís. Es van reduir les reunions a deu persones, tot i que no hi ha una raó científica per fer-ho. Es tanquen els restaurants amb el dany econòmic que això suposa. També és una decisió presa pel pànic que el govern danès, il·legalment, ordenés sacrificar 17 milions de visons, tots el que hi havia al país. Teníem una de les millors indústries del món... i no estic defensant que hi hagi visons tancats en gàbies petites, aquesta no és la qüestió. Després, van tornar a entrar en pànic quan van enterrar els visons a la vora d’un llac i ara els han d’exhumar i incinerar. Tot aquestes decisions són fruit del pànic en què viuen alguns governs.
Pensa que seran perjudicials per a l’economia?
Els tancaments han estat enormement costosos, no només en termes monetaris. Els tancaments també maten, perquè provoquen pobresa. A l’octubre, el Banc Mundial va estimar que la pandèmia del coronavirus havia causat un augment d’uns 100 milions de persones que vivien en l’extrema pobresa. Després que l’Índia introduís un bloqueig, els treballadors migrants temien que la fam els matés abans que el coronavirus.
I llavors s’arriba a confinaments severs…
Hi ha casos de països, per exemple a Taiwan, on la gent ha continuat amb les seves activitats. Van reaccionar de manera molt ràpida. Només set persones han mort a Taiwan per coronavirus, en un país on viuen 23 milions de persones. Ells van aïllar els contagiats. La distància social és molt important, molt més que tancar les institucions i els restaurants. Assajos aleatoris no han trobat un efecte en l’ús de les mascaretes. A més, sovint la gent no les utilitza bé. De fet, si no les fem servir bé, fins i tot podríem empitjorar les coses.
En una època de pandèmia com l’actual, seria partidari de l’obligatorietat de vacunar-se?
No. Vacunar obligatòriament no és ètic. Es pot imaginar una situació horrible on la policia o la Guàrdia Civil truquin a la porta i agafin del braç algú per vacunar-lo per la força? Això seria un tipus de violència. És millor donar motius a la gent per vacunar-se. Jo he decidit que no em vacunaré amb la vacuna del coronavirus. Esperaré i veuré què passa, perquè no sabem quins danys es poden produir a llarg termini. Per aquest motiu, no estic preparat per ser vacunat. Potser més endavant...
Tot i això vostè defensa les vacunes.
Les vacunes en general són molt segures. Per exemple, la del xarampió ha salvat milions de vides. Hi ha gent que té un discurs antivacunes. Els arguments que fan servir són invàlids. Estar en contra de totes les vacunes és una posició estúpida, sense base científica. És com oposar-se a la medicina o a tothom. Alguns són bons, d’altres dolents, però no pots estar en contra de tothom.
Per a la majoria de la població es fa difícil creure que els medicaments poden portar més problemes que no pas solucions.
Alguns dels pitjors medicaments són els psiquiàtrics i els AINE (antiinflamatoris no esteroides), però n’hi ha molts d’altres, incloent els opiacis, que han matat moltes persones, especialment en països com els Estats Units.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor