El dossier

Història d’una nau incendiada

El desembre del 2020 es va cremar una de les naus industrials ocupades del barri del Gorg de Badalona. Quatre vides perdudes. Els polítics feien un posat seriós, trist, en el sinistre, però el cas és que fa gairebé quinze anys que se sap: centenars de persones sense llar han viscut –i viuen– en algun moment en aquelles naus abandonades. “Okupes”, “immigrants”, “sense llar”, “sense papers”... És comú etiquetar, classificar. És més fàcil: la massa no té cara ni nom. Ni història.

“Aquí tinc el contracte...” En Mamadou és senegalès; té la nacionalitat espanyola. Porta la carpeta amb els seus papers sota el braç. A mitjan octubre del 2020 apareix a l’assemblea dels divendres de la secció badalonina del Sindicat de Llogateres. “Vaig estar al meu país durant el confinament i ara he tornat i unes altres persones viuen al pis que tenia llogat. Diuen que tenen contracte...” La incredulitat dels assistents és general. Tenia un pis llogat a Badalona, però l’any passat va estar fora uns mesos, a causa de la pandèmia. Estava en contacte amb l’arrendadora, i anava pagant. Reconeix que no va poder abonar la renda un parell de mesos, però també explica que la propietària no va dir-ne res; els tractes no van canviar. A la tornada, però, en Mamadou va descobrir que casa seva ja no era casa seva. Un altre pany i, dins, una altra família. De les seves pertinences no en quedava res. Té el que porta al damunt.

La propietària no atén el telèfon, i en Mamadou ha anat rodant d’aquí cap allà. Quan al desembre es va cremar la nau de Badalona, en Mamadou vivia allí. Ara està en un hostal, però això també s’acabarà. Després, qui sap. El seu malson és fruit d’irregularitats més freqüents del que pensem. Els immigrants són “víctimes fàcils” per a qui no té escrúpols. La denúncia d’en Mamadou és als jutjats, i des del sindicat s’han mobilitzat totes les mans, per obtenir un advocat d’ofici, perquè els serveis socials l’atenguin. Fins i tot per moure el seu currículum i que tingui feina. No falta a les assemblees. I repeteix: “Vull treballar!”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor