El dossier

Una Diada enmig de l’enèsim terratrèmol polític

La decisió del govern espanyol de suspendre el projecte d’ampliació de l’aeroport i les suspicàcies al voltant de la taula de diàleg erosionen encara més l’escenari polític i alhora generen noves friccions

L’AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT
El govern de Pedro Sánchez aparca el projecte durant un mínim de cinc anys com a resposta a les crítiques rebudes arran de l’afectació de la Ricarda. Pere Aragonès s’indigna amb l’executiu espanyol i l’insta a reformular des d’ara mateix l’actuació

El primer Onze de Setembre que Catalunya celebra després dels indults concedits pel govern de Pedro Sánchez arriba enmig de l’enèsim terratrèmol polític, després que l’executiu espanyol hagi optat, unilateralment, per suspendre el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat. A diferència d’altres sismes, però, l’actual és de tal magnitud que afecta tot els escenaris polítics que s’ha anat trobant al seu pas. A més d’enfrontar els governs català i espanyol, el projecte del Prat erosiona les relacions entre els dos socis de l’executiu de l’Estat –la vicepresidenta Yolanda Díaz ha celebrat la decisió, des de la zona protegida de la Ricarda, evidenciant la fissura PSOE-Podemos–, tensa l’acord entre ERC i Junts a la Generalitat i desgasta, a Barcelona, el pacte entre els comuns i el PSC.

L’anunci del govern del PSOE d’arraconar la discussió durant un mínim de cinc anys, però, pot contribuir a mitigar alguns focs, concentrant les divergències en les relacions entre el govern català i l’espanyol. En paral·lel, la decisió de deixar Barcelona fora del Document de Regulació Aeroportuària (DORA) que recull les grans actuacions que es duran a terme en el sistema aeroportuari espanyol apuntala l’estratègia de Pedro Sánchez d’anar fracturant l’independentisme com a mètode per debilitar-lo. El màxim representant de Junts al govern, el vicepresident, Jordi Puigneró, no s’ha estalviat els retrets cap a persones d’Esquerra que han anat fent “manifestacions que es podrien haver estalviat i que no ajuden al consens”.

La polèmica sobre l’aeroport, a més, esclata en plena preparació de la segona reunió de la taula de diàleg –que se celebrarà dinou mesos després de la primera trobada tot i que es va establir que tingués una periodicitat mensual–, que, per si mateixa, ja va acompanyada d’una bona dosi d’erosió política. El president, Pere Aragonès, ha estat molt crític amb Pedro Sánchez davant l’inesperat anunci d’aquesta setmana, però s’ha proposat salvar la taula de diàleg i ha situat el front obert sobre l’aeroport –no renuncia a rescatar la inversió de 1.700 milions d’euros– en la comissió bilateral que els dos governs tenen en marxa per tractar aquelles actuacions i inversions que no estan relacionades amb la qüestió nacional. ERC ha reiterat de totes les maneres possibles que no serà aquesta formació qui s’aixequi d’un espai pensat pet afavorir el diàleg. La tempesta d’aquests dies no farà que canviï de plans. Junts, per la seva banda, ha desplegat tota la seva artilleria contra la juguesca del govern espanyol i ja ha deixat clar que no li trauria la son que l’independentisme optés per avortar les reunions de la taula de diàleg. La desconfiança del partit de Carles Puigdemont envers unes trobades en les quals, dins de la bancada independentista, només ERC conserva certa esperança, també ha contribuït a malmetre les relacions entre els dos socis del govern català. Junts segueix sense aclarir quin paper vol jugar en la trobada anunciada per als propers dies. Ni tan sols ha anunciat quins seran els seus representants. La taula de diàleg, que ni tan sols té data, ja sembla que fa aigües per tot arreu.

Així doncs, la primera Diada de Pere Aragonès com a president de la Generalitat no serà tan plàcida com hauria desitjat. Ans al contrari, l’Onze de Setembre dona el tret de sortida a un curs polític en què ja ha saltat pels aires l’intent de desgel entre els dos governs. La Diada és el preàmbul d’una tardor que s’endevina força tensa i que té més números d’anar pujant de temperatura que no pas de contribuir a calmar els ànims de tothom.

FORMAT CLÀSSIC

Pel que a la celebració de la Diada, aquest any l’ANC recupera el format clàssic que la pandèmia va obligar a descartar l’any passat, i convoca una gran manifestació pel centre de Barcelona. L’eslògan d’aquesta edició és Lluitem i guanyem la independència. El punt de sortida és la plaça Urquinaona i l’hora de l’inici de la marxa serà l’habitual, les 17.14. La mobilització recorrerà Via Laietana i l’avinguda del Marquès de l’Argentera, fins a arribar davant de l’estació de França, on es farà l’acte polític amb les intervencions de l’ANC, Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Enguany no cal inscripció prèvia, però per tal d’evitar aglomeracions s’han organitzat diverses zones de concentració, en funció del punt d’origen de cada manifestant. La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, calcula que hi assistiran més de 100.000 persones i recorda que no és qüestió de fer comparacions amb altres anys atès que encara es viu una situació excepcional de pandèmia.

L’Onze de Setembre també tindrà lloc l’acte institucional de la Diada. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, encapçalen la proposta que tindrà lloc dissabte a les deu de la nit, a l’esplanada de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc. L’acte té com a eix vertebrador el 50è aniversari del discurs de Pau Casals davant l’Assemblea General de l’ONU, amb què es vol reivindicar els valors de la pau, la justícia, la llibertat dels pobles, la cultura catalana i la fraternitat.

D’altra banda, les organitzacions que donen forma a la Taula de l’Esquerra Independentista –Alerta Solidària, Arran, CUP, COS, Endavant i el SEPC– també convoquen mobilitzacions a Barcelona, Lleida, Reus i Girona durant l’Onze de Setembre, sota el lema La lluita és l’únic camí, ni pactes ni renúncies. A Barcelona, començarà a la plaça d’Urquinaona a les 18.30 h i acabarà a la plaça Comercial. La manifestació de Reus arrencarà a les 19.30 h al Mercat Central; la de Lleida, a les 12 h a la plaça de la Paeria i, finalment, la de Girona serà a les 12 h a la plaça del Vi.

Els CDR també es mobilitzaran per la Diada. Han convocat una manifestació a Barcelona que sortirà a les 16 h dels Jardinets de Gràcia.

MOBILITZAR EL PAÍS ENTRE L’1 I EL 3 D’OCTUBRE

L’objectiu de l’ANC, enguany, és que les mobilitzacions no es limitin només a l’11-S, sinó estendre-les fins al 3 d’octubre. El mateix dia de l’aniversari del referèndum, l’Assemblea convocarà un acte polític a la Catalunya Nord per reivindicar i reconèixer el paper dels catalans del nord en l’organització de la jornada. Un cop finalitzat l’acte, una columna de vehicles acompanyarà l’entrada de les urnes a Catalunya. Aquesta marxa acabarà a Figueres, on es farà un concert. El mateix divendres al vespre s’organitzaran actes en llocs simbòlics de l’1 d’octubre.

El dissabte dia 2 es convocaran tres marxes simultànies (d’uns 20 km, aproximadament) mentre que diumenge tindrà lloc a Barcelona un acte polític amb l’objectiu que es retrobin totes les organitzacions que van fer possible la protesta del 3-O.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor