El dossier

La cendra, un perill afegit

El volcà ha expulsat més de deu milions de metres cúbics de cendra, una sorra molt fina i negra que ho cobreix tot i que pot tenir conseqüències per a la salut dels habitants de l’illa

Sortim de l’est de l’illa a mitja tarda. Fa un bon dia, cel clar i alguns núvols bonics. Enfilem el coll cap a l’altra banda de la Palma. La carretera de la Cumbre és costeruda i, en alguns trams, embolicada, fins a arribar al túnel del mateix nom. El travessem i quan comencem la baixada cap a la vall d’Aridane, ja veiem que el temps no és mateix que a la part de Santa Cruz. Aquí també llueix el sol, però està enterbolit. A la carretera els vehicles aixequen una bona polseguera. De fet, les línies que delimiten la calçada només s’entreveuen. Terra, teulades, vehicles i construccions diverses estan cobertes del tot per la pols de color negre. Fem anar l’eixugaparabrises del cotxe i s’emporta també una fina capa de cendra. Parem en un supermercat i sortim fora del vehicle. La cendra es fica arreu. Tot i que portem una mascareta FFP2 i ulleres de protecció, és gairebé impossible aïllar-se d’aquesta pols finíssima que el volcà emet gairebé de forma constant des que va començar l’erupció. De fet, abans de girar cua cap a l’hotel, mirem cap a Cumbre Vieja: una gran columna negra s’enfila cap al cel.

Els experts calculen que el volcà de La Palma ha emès més de deu milions de metres cúbics de cendra des del 19 de setembre passat. La majoria s’ha acumulat al sud del volcà, a la zona d’exclusió, vora el poble de Las Manchas, on algunes cases de dos pisos n’han quedat colgades del tot. El pes de la cendra també ha afectat alguns hivernacles, que s’han ensorrat. Els veïns podien anar a netejar les seves propietats de manera periòdica, però des que un home hi va perdre la vida per causes que encara no s’han concretat, podria ser per inhalació de gasos, l’entrada s’ha restringit. Això provoca molt neguit entre els propietaris que saben que moltes teulades no han pogut aguantar el pes de la cendra que s’hi ha acumulat. La cendra també ha arribat sovint a l’est de l’illa, fet que ha obligat a tancar l’aeroport en diverses ocasions, però la situació no té res a veure amb l’oest.

Els metges també estan preocupats pels possibles efectes en la salut de la població local. La cendra pot provocar dolor i irritació a la gola, a més de problemes a les vies respiratòries. També pot afectar els ulls.

Pel que fa al seu possible futur ús i reciclatge, en altres llocs del món s’utilitza en la construcció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor