El dossier

Oferta insuficient de petroli

L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) considera que un xoc petrolier per falta d’oferta serà un risc real a partir de la primavera a causa de la invasió russa d’Ucraïna. En el seu informe mensual sobre el mercat petrolier, publicat dimecres passat, dona per fet que a l’abril desapareixeran 3 dels 8 milions de barrils diaris que exporta Rússia.

L’AIE ha revisat fortament a la baixa les seves previsions sobre la demanda mundial de petroli a causa de l’alentiment econòmic que provocarà la guerra –creu que baixarà en el conjunt del 2022 una mitjana de 950.000 barrils al dia–, però el problema és que no hi haurà oferta alternativa que compensi les pèrdues de la producció russa, de manera que el dèficit podria ser de 700.000 barrils diaris el segon trimestre.

Per això, l’AIE parla del risc de “la crisi d’oferta més gran en dècades”, i assenyala en primer lloc l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), a la qual retreu el “modest” augment de bombament de 400.000 barrils diaris a l’abril decidit en la reunió que va mantenir el 2 de març amb els seus socis (el primer dels quals, Rússia), en què, a més, va negar qualsevol problema d’abastament. Posa l’accent en el fet que l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units són els únics membres de l’organització que disposen d’una capacitat substancial per incrementar la producció tot i que no estan mostrant voluntat de fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor