El dossier

Monument a Cambó

LA REFORMA DE LA VIA LAIETANA
La incertesa sobre el futur del monument dedicat a Francesc Cambó, que havia desaparegut dels plànols de reforma de la via Laietana, s’ha aclarit recentment a favor de conservar-lo

L’escultura dedicada a Francesc Cambó, que es troba en una placeta al capdamunt de la via Laietana, molt a prop d’on va viure l’empresari i polític, es va inaugurar el 30 d’abril del 1997, coincidit amb el 50è aniversari de la seva mort. La major part de les autoritats que van participar en aquell acte van coincidir a remarcar que la ciutat estava en deute amb Cambó, i, des de diferents perspectives, van lloar la seva trajectòria polièdrica. L’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, va afirmar que “calia retrobar l’esperit de serenitat i objectivitat per celebrar amb plenitud aquest homenatge”.

Els darreres mesos, però, l’escultura ha estat qüestionada. L’any passat, durant la manifestació de l’1 de maig, un grup d’anarquistes van llançar-hi pintura rosa. Alguns dies després, l’escultura va desaparèixer de forma virtual, als plànols de reforma de la via Laietana que es van donar a conèixer, talment com si es tingués la intenció d’aprofitar l’avinentesa per replantejar la seva presència a l’espai públic.

Precisament, una de les jornades organitzades per l’Ajuntament amb el nom de La Barcelona incòmoda va dedicar-se a la via Laietana com a espai de memòria. El professor Borja de Riquer, el principal biògraf de Cambó, va destacar que es tractava d’un personatge “contradictori, polèmic, amb llums i ombres”, però hi va afegir que “pensar només en el darrer Cambó, el que dona suport a Franco durant la guerra civil, és quedar-se només amb una part de personatge”. I va reclamar que es valorés “amb tota la seva complexitat, destacant les ombres però també les llums”. De fet, una bona part de la xerrada va dedicar-la a destacar les llums, a posar en valor la contribució del polític a la ciutat, especialment durant l’etapa com a regidor, i va concloure que “si ell va ser tant generós amb Barcelona, la ciutat també pot ser-ho amb ell”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor