El dossier

Monument a la Batalla de l’Ebre

“En passar per aquestes ribes de l’Ebre camí de Tortosa i recórrer les terres de Gandesa amb el seu disputat vèrtex Gaeta, les serres de Pàndols i de Cavalls i les seves vinyes i oliveres, regades per la sang de tants espanyols, vaig reviure l’emoció d’aquells dies que vam lliurar la batalla més transcendent de la nostra guerra, en què es va decidir per sempre la unitat entre les terres i els homes d’Espanya.” El fragment anterior correspon al discurs que va pronunciar el Generalísimo durant l’acte d’inauguració del monument als Caiguts en la Batalla de l’Ebre, que es va celebrar a Tortosa el 21 de juny del 1966.

L’acte va acabar amb l’encesa de llums i el repic de totes les campanes de la població i, com ens podem imaginar, també amb els habituals crits de “¡Franco!” i “¡Arriba España!” i amb el Cara al sol, que els assistents van cantar a cappella. La cerimònia, doncs, va tenir tots els ingredients de la simbologia feixista i, tot i que el mateix Franco va deixar anar que “la batalla de l’Ebre no va representar el triomf d’un bàndol, sinó el de tota la nació”, la realitat va ser que el monument estava concebut com un homenatge als vencedors i un escarni als vençuts. Les motivacions dels qui el van construir són molt clares, però els qui demanen mantenir-lo han deixat anar arguments ben diversos. Els uns el consideren un símbol de la darrera gran batalla de la guerra, un homenatge a tots els qui hi van morir, una vegada deslliurat de la simbologia franquista; els altres destaquen el seu valor artístic.

La Generalitat ho tenia tot a punt per desmuntar el monument, però, el 9 de juliol del 2021, el jutjat del contenciós administratiu número 2 de Tarragona, requerit pel Col·lectiu per a la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre, va ordenar suspendre els treballs. La jutge va argumentar que si es desmuntava seria “impossible o molt difícil” restituir-lo. De moment, el futur del monument segueix pendent de les resolucions judicials. Fa algunes setmanes, la comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa va celebrar un acte en què destacava que s’ha arribat a “la recta final d’una carrera de fons” de 13 anys de lluita per una retirada que o bé acceptaran els jutjats o bé blindarà una nova llei catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor