El dossier

Monument a Colom

“Honorant Colom, Catalunya honora els seus fills predilectes.” Aquest era el lema amb què es va promoure la recaptació d’aportacions per finançar la construcció d’un monument a Colom. La frase expressava el desig de posar en valor el paper de Catalunya en la descoberta i la colonització d’Amèrica, una fita que havia garantit la prosperitat de les classes dirigents catalanes. El monument es va erigir amb l’excusa de l’Exposició Universal del 1888 i en el context d’una Barcelona que, en aquells moments, s’havia convertit en un bastió dels qui s’oposaven a l’abolició de l’esclavitud.

El monument ha generat, ja des de l’inici, un debat obert. De fet, poc després de finalitzar l’Exposició Universal, es va reclamar que fos retirat. El 1898, amb la pèrdua de les darreres colònies, es va reprendre el debat i hom es preguntava si calia retre homenatge a allò que s’havia perdut. Una vegada aparcat aquest debat, el monument va passar a convertir-se en una de les icones de la ciutat, reproduïda constantment a les postals i als fullets publicitaris. En tot cas, no va ser fins al 1929, en plena dictadura de Primo de Rivera, quan es va fer la primera restauració del monument.

En èpoques recents, però, l’estàtua ha estat novament qüestionada, tot i que amb uns arguments diferents, lligats a les conseqüències de la conquesta i la colonització d’Amèrica. La CUP fa temps que demana la retirada per la seva “connotació racista”, però d’ençà que es va obrir el debat a l’altre costat de l’Atlàntic també l’han reclamat els Comuns, que governa a la ciutat. La presidenta de la formació al Parlament, Jéssica Albiach, va afirmar, fa poc, que es tractaria d’“una bona mesura” i va remarcar que “pensar que el racisme i la xenofòbia només són un problema dels Estats Units és un error”. L’alcaldessa, però, va rebutjar aquesta possibilitat i va afirmar que formava part de “la memòria crítica de la ciutat”, i hi va afegir que “els experts veuen més interessant deixar el monument de forma crítica i que inclogui una explicació”. En tot cas, el ple de l’Ajuntament va rebutjar una proposta de la CUP en què se’n demanava la retirada.

Els monuments dedicats a Colom han estat retirats en algunes ciutats de l’altra banda de l’Atlàntic, com ara Chicago i la Ciutat de Mèxic, on ha estat substituït per un de dedicat a la dona indígena.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor