Serà notícia

Catalunya aposta per la mentoria en l’acompanyament a persones refugiades i sol·licitants d’asil

El programa de mentoria impulsat per Igualtat i Feminismes potencia l’acompanyament i el vincle entre persones mentores i refugiades. Actualment a tot Catalunya hi ha 102 tàndems actius, amb 282 persones mentores i 152 mentorades. L’experiència és molt positiva i està tenint un impacte transformador i de creació d’oportunitats per a totes elles. Tània Verge Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes, ressalta les potencialitats del programa, “que permet crear vincles entre les persones que acaben d’arribar i les que ja estan aquí, amb un acompanyament que orienta a les persones refugiades i demandants d’asil en el funcionament del territori que les acull. El programa de mentoria és un èxit, i des de la conselleria el continuarem impulsant perquè arribi a totes les persones que el puguin utilitzar”.

Mitjançant la implicació de la ciutadania, el programa de mentoria vol afavorir l’autonomia personal, social i laboral de les persones refugiades i fomentar la convivència i la interacció entre veïnes i veïns dels municipis de Catalunya. Des del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades, adscrit a la direcció general de Migracions, Refugi i Antiracisme, s’està realitzant una crida de noves persones mentores per tal que el Programa de Mentoria continuï desenvolupant-se amb força a Catalunya, amb especial incidència a les vegueries de Barcelona i l’àrea metropolitana, les comarques centrals, les gironines, el camp de Tarragona i de Lleida, que són on viuen més persones refugiades i/o sol·licitants d’asil. A dia d’avui, es calcula que a Catalunya hi viuen prop de 2147 persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades vinculades a programes d’acollida. L’acompanyament que ofereixen les persones mentores a les refugiades sense referents a la ciutat permet treballar eixos clau en la seva inclusió, com són l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn, i el seu itinerari professional. La tasca d’acompanyament va a càrrec dels grups d’acollida (grups de 2-5 persones voluntàries), que exerceixen com a mentores i mentors de les persones refugiades participants durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any. La Generalitat va engegar el 2017 el programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional. El programa, que s’emmarca dins del programa Català de Refugi, ha comptat des dels seus inicis amb 3.280 persones voluntàries inscrites i 521 grups de persones refugiades, soles o en grup familiar, amb un total de 938 persones mentorades. Actualment, a tot Catalunya hi ha 1639 persones voluntàries inscrites en el programa i 746 persones mentorades.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor