Universitats

Obert per vacances

El curs s’acaba, però l’activitat continua a les universitats. Cada cop més persones, estudiants o no, aprofiten l’estiu per tornar a les aules i ampliar coneixements gràcies a una oferta diversa que va a l’alça

Les universitats catalanes no tanquen per vacances. Al contrari, ofereixen tota mena de cursos i activitats adreçats tant als mateixos estudiants com a persones que no estan directament vinculades amb el món universitari, però que volen aprofitar aquesta època de l’any per ampliar els seus coneixements.

Un exemple és el programa Els Juliols, de la Universitat de Barcelona, que l’any passat va tenir més de 1.700 inscrits i que proposa un centenar de cursos englobats en temàtiques que van des d’art, música i cinema fins a tecnologia i energia, passant per economia i empresa, filosofia i ciències naturals i medi ambient.

“Entre els matriculats tenim joves que encara no han entrat a la universitat i que hi volen tenir un primer contacte, universitaris que volen ampliar coneixement i també persones majors de 50 anys que estan en un moment d’estabilitat professional i personal i tornen a les aules pel gust d’aprendre coses noves”, expliquen els responsables del programa, que en dos anys ha vist augmentar un 11% la xifra d’inscrits.

La idea és reproduir a l’estiu una “microuniversitat”, un mirall de com funcionen les aules durant el curs oficial. En els vint-i-dos anys que fa que funcionen Els Juliols, els responsables del programa han detectat que els cursos relacionats amb l’art, amb la política i amb la filosofia són els que tenen un públic més fidel.

A part de les temàtiques habituals, en l’edició d’aquest 2018 també s’ofereixen cursos específics relacionats amb quatre grans eixos: la Universitat d’Estiu de la Dona (un clàssic que arriba a la seva 11a edició i que se celebra a Cornellà de Llobregat), l’Emprenedoria, el Maig del 68 i l’Estat: revolució i repressió.

EL MÓN A CASA

A la Universitat Autònoma de Barcelona, el programa estrella de l’estiu és la Barcelona Summer School, adreçat específicament als estudiants que vulguin tenir una experiència internacional sense haver de marxar a l’estranger. “Ofereix una varietat d’assignatures de tots els àmbits, amb un total de sis crèdits ECTS amb reconeixement acadèmic. Els cursos són cent per cent en anglès i s’imparteixen en dos períodes de tres setmanes des de finals de juny fins a principis d’agost”, explica el vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez.

Entre les propostes hi ha estudis de psicologia, lideratge i tècniques de negociació, història, geografia, integració econòmica europea o fins i tot nanotecnologia. En aquests cursos participen tant estudiants estrangers com d’aquí, amb l’avantatge que poden tenir una experiència acadèmica internacional sense haver de cursar un semestre sencer a la universitat. “Als estudiants de la UAB, la nostra escola d’estiu els permet practicar el que anomenem «internacionalització a casa»: estudiants que, pel motiu que sigui, de moment no poden marxar fora tenen l’oportunitat de seguir cursos en anglès i conèixer estudiants d’altres països sense sortir de la UAB”, afegeix Martínez.

UN TRIMESTRE FLEXIBLE

La Universitat Pompeu Fabra també posa en marxa aquest estiu la Barcelona International Summer School (BISS), un programa de cursos en català, castellà i anglès en què els estudiants compartiran aules amb alumnes estrangers.

L’oferta, que com la de la UAB té reconeixement acadèmic, es divideix en cursos de cinc, tres, dues i una setmana, i inclou matèries de pensament pràctic; art i cultura; economia i innovació; ciutats globals, justícia i drets; mitjans i diàleg social; ment, vida i medi ambient; anàlisi social i mètodes i dades. Durant l’estiu, la UPF també ofereix, en aquest cas per al públic en general, el Campus Plurilingüe, que permet conèixer fins a quatre llengües i cultures diferents al llarg del mes de juliol amb un preu reduït.

CURSOS, TALLERS I CAMPUS

D’entre la nombrosa oferta estiuenca de la Universitat Politècnica de Catalunya destaca, sens dubte, l’apartat matemàtic (dirigit a estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau superior). Així, a Barcelona se celebrarà la tercera edició del Campus Científic de la Facultat de Matemàtiques i Estadística; un curs de programació per resoldre problemes algorísmics, i el Barcelona Tech Math Summer Camp, una introducció a la matemàtica superior. També a Barcelona, i especialment per als amants de l’espai, es farà el Young Professional in Space, que permetrà construir un petit satèl·lit. Al marge d’això, la UPC té un ampli desplegament pel territori. Si sou estudiants de secundària amants de la tecnologia, a Manresa la UPC organitza diverses activitats, inclosa la Frikiweek, amb xerrades i demostracions d’eines de l’àmbit TIC.

A Terrassa s’ofereixen cursos i tallers en els àmbits de les enginyeries industrial, aeroespacial i audiovisual, i de les tecnologies multimèdia. Entre altres coses, s’hi poden crear videojocs i drons. A Vilanova i la Geltrú, hi ha el Campus Universitari de la Mediterrània, sobre societat, tecnologia i medi ambient, obert al públic en general. Finalment, al Berguedà se celebra la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura (UCEN), per a tothom que estigui interessat en l’aprofitament dels recursos naturals.

Creant vocacions

“Un esdeveniment catastròfic i inesperat ha succeït. Ningú no sap ben bé què ha passat: no sabem si és segur sortir a l’exterior i cada minut és vital. El repte és màxim: sobreviure.” Aquest és un punt de partida l’UP4, una de les activitats per a joves de la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia de Castelldefels de la UPC: CasTECHdefels. Aquest programa ofereix activitats per a estudiants preuniversitaris, professors i públic en general, incloses famílies amb nens. Altres propostes: aprendre a pilotar un dron o a elaborar cervesa de manera artesanal.

Per ajudar a decidir

Ser adolescent i haver de triar estudis pot ser complicat. Una bona manera de tenir un primer contacte amb la universitat és el Campus Júnior de la UPF, adreçat a estudiants de tercer i quart d’ESO, primer de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà.

Aprendre idiomes

Totes les universitats catalanes també aprofiten els mesos d’estiu per oferir cursos d’idiomes i també de comunicació. La llengua més demandada és l’anglès, tot i que també hi ha estudiants o residents estrangers que aprofiten per millorar el castellà i el català. En alguns casos, només cal ser major de 16 anys per poder-s’hi matricular.

Des de bruixes fins a fotos d’estels

Les jornades, cursos i monogràfics que s’organitzen fora de l’àmbit metropolità de Barcelona no queden enrere pel que fa a diversitat i originalitat. La Universitat Rovira i Virgili, per exemple, organitza a Arnes el curs Bruixes, enverinadores, remeieres i sanadores i a Móra d’Ebre El que no t’expliquen al CSI. Aquest darrer, com s’intueix, tracta de genètica forense.

A la Universitat de Girona es preparen una cinquantena de cursos, entre els quals les novetats Envelliment actiu, L’art de prendre bones decisions i El poder transformador del fracàs. A la Universitat de Lleida l’oferta també és àmplia, amb una seixantena de cursos per aprendre, per exemple, a fer fotos d’estels, entendre la indústria musical i detectar els abusos a infants.

Tot plegat sense oblidar l’oferta a distància de la UOC o la més específica de la Universitat Catalana d’Estiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.