Sense - La República

El SOC destina 70 milions a formació professional

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) publicarà en les properes setmanes la convocatòria 2021 de subvencions per a la realització d’accions de formació professional per a l’ocupació, a la qual es destinen 70 milions d’euros, un 82% més que l’any passat. Amb aquest important pressupost es preveu que participin en itineraris formatius gairebé 30.000 persones treballadores, prioritàriament aturades o en ERTO, de manera que puguin millorar la seva ocupabilitat, obtenir un certificat de professionalitat i qualificar-se o requalificar-se per treballar en sectors més dinàmics i resilients, amb l’objectiu de facilitar la seva inserció laboral en un mercat del treball durament colpejat per la crisi de la covid-19. Però aquesta convocatòria del SOC, que es traduirà en més de 2.000 cursos de formació per tot el territori, també pot contribuir a donar resposta a l’elevada demanda de formació professional per part d’estudiants joves per al proper curs.

El SOC ha dissenyat una oferta formativa que té en compte els sectors que millor han resistit l’impacte de la covid-19 i que presenten una millor situació en el mercat de treball català, i s’ha incrementat el pes de criteris més qualitatius en la formació, com són el valor afegit de les especialitats o el seu valor estratègic. També s’han incorporat les aportacions dels agents socials i econòmics i representants del món local que conformen el Consell de Direcció del SOC.

Alguns dels sectors en els que s’han prioritzat les accions formatives són el digital, els àmbits vinculats amb la indústria, l’atenció a les persones o les especialitats relacionades amb la transició verda, entre d’altres. Aquesta vegada l’oferta formativa –presencial, teleformacio i mixta- s’ha construït en base a certificats de professionalitat, ja que són l’instrument d’acreditació de qualificacions professionals, així com diferents especialitats d’idiomes. A més, és una convocatòria que vetlla per l’equilibri territorial, tot garantint un atorgament comarcal descentralitzat i proporcional a les necessitats formatives.

Pel que fa a la gent jove, la formació de certificats de professionalitat del SOC pot ser complementària a l’oferta de cicles formatius del Departament d’Educació. Molts dels certificats de professionalitat de nivell 2 que s’oferiran són equivalents a continguts que s’inclouen en els cicles formatius de grau mig, de la mateixa manera que els certificats de professionalitat de nivell 3 són equivalents a continguts de cicles formatius de grau superior.

Amb el fet de cursar determinats certificats de professionalitat ja s’obté la qualificació per a l’exercici professional, com per exemple la instal·lació elèctrica, de xarxes de gas, de manteniment d’ascensors, l’aplicació de biocides, el socorrisme, els monitors de lleure o determinades activitats esportives. Històricament un 25% dels participants en les formacions subvencionades pel SOC amb aquesta convocatòria han estat joves menors de 30 anys, de manera que previsiblement donarà resposta a més de 7.500 joves.

El SOC i el Departament d’Educació es coordinaran per donar resposta al decalatge que s’ha produït entre oferta i demanda d’FP -en una part important motivat per la reincoprporació al sistema educatiu de persones no provinents de l’itinerari acadèmic natural-, en els casos que sigui possible i sempre que les especialitats siguin prioritàries segons dades del mercat de treball. En funció de l’anàlisi de necessitats i del nivell de sol·licituds que obtingui aquesta convocatòria de subvencions, el SOC valora fins i tot ampliar-ne la dotació. Enguany també està en execució un conveni de col·laboració entre el SOC i el Departament d’Educació a través del qual s’està finançant l’oferta de certificats de professionalitat des de la xarxa pública d’instituts, que complementa l’oferta professionalitzadora del sistema educatiu, i que enguany formarà unes 1.000 persones, entre els quals també joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor