Sense - La República

Acord per conservar els ecosistemes de Sebes, Flix i Riba-roja

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i el Grup de Natura Freixe (GNF) han signat un protocol de col·laboració per a establir el marc general per a la realització d’actuacions en l’àmbit de la custòdia fluvial orientades a la conservació i millora ambiental dels ecosistemes fluvials i de ribera de la reserva natural de Sebes i els meandres de Flix i Riba-roja.

L’acord és per a un període de quatre anys, prorrogables a quatre anys addicionals, i preveu actuacions conjuntes d’anàlisi i monitorització de la qualitat d’aquests ecosistemes i de sensibilització, participació i voluntariat per a la conservació d’aquests ecosistemes fluvials prioritaris per a la seva funció com a refugi de fauna i corredor ecològic i pels seus valors paisatgístics i geomorfològics, així com per a les espècies vegetals i de fauna que hi són presents.

La Reserva Natural de Sebes i meandre de Flix és un espai natural que es troba protegit i se situa en zona de domini públic hidràulic del riu Ebre, així com les seves zones de servitud i policia, estant part dels seus terrenys en finques de propietat privada. Aquest àmbit forma part d’un sistema de dues zones humides diferents (Sebes i els meandres de Riba-roja i Flix) que comprenen les riberes del riu Ebre entre Riba-roja d’Ebre i Flix i destaca per la seva extensió, pel bon estat de conservació de les comunitats vegetals i l’elevada diversitat de la fauna associada. L’espai conserva una bona mostra de la vegetació de ribera i d’aiguamoll del curs baix del riu Ebre, amb unitats molt ben representades. De fet, es troben més de 150 espècies vegetals pròpies de la vegetació hidrofítica, helofítica i de bosc de ribera.

L’espai del meandre de Flix es troba aigües avall de l’embassament de la població i s’estén al llarg dels gairebé 5 quilòmetres d’aquesta estreta corba que forma l’Ebre. La part declarada com a reserva inclou una antiga illa fluvial situada sota el Castell de Flix i bona part dels marges i trams de riu. A causa de la regulació del cabal, funciona la major part de l’any gairebé com un meandre abandonat, amb poca profunditat d’aigua i poc cabal circulant. Les parts, que han treballat en el desenvolupament d’aquest protocol durant cinc anys, consensuaran el Programa d’acció i col·laboraran per garantir la convivència harmoniosa dels diferents usuaris del riu.

El Grup de Natura Freixe (GNF) presentarà propostes de millora per a minimitzar els impactes ambientals per a la fauna aquàtica, així com propostes de millora de l’ecosistema fluvial en el seu conjunt i durà a terme el seguiment i manteniment de les actuacions de restauració que s’acordin.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor