Sense - La República

Comencen les Jornades Europees de Patrimoni

Avui comença la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), que enguany fan 30 anys d’organització ininterrompuda a Catalunya, amb més participació que mai. Tres dies, del 8 al 10 d’octubre, plens d’activitat durant els quals la ciutadania podrà gaudir del llegat cultural català de forma gratuïta i a través de diversos formats d’activitats, per descobrir-lo, conèixer-lo, gaudir-lo, estimar-lo i per aprendre a conservar-lo entre totes i tots.

Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. A Catalunya, les impulsa el Departament de Cultura i se celebren ininterrompudament des del 1991. És considerada com l’activitat participativa més important d’Europa amb relació al patrimoni cultural. Un gran esdeveniment que a Catalunya, en especial els últims 10 anys, té un major reconeixement per part de la ciutadania com la festa major del patrimoni cultural. Des dels seus inicis compta amb diverses entitats col·laboradores com la Federació de Municipis Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, i més recentment l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra. Unes jornades que any rere any s’han anat consolidant i, al llarg d’aquests 30 anys d’organització, han permès descobrir a fons el nostre territori a través de totes les seves activitats. Unes jornades obertes, que es caracteritzen perquè tothom les pugui gaudir. Enguany s’han organitzat 505 activitats a 208 municipis catalans. La participació més alta d’entitats organitzadores (294) i d’activitats en tots aquests 30 anys de celebració. Visites guiades i teatralitzades, rutes, tallers familiars i per persones adultes, espectacles, conferències, activitats virtuals i altres propostes que tenen un objectiu comú: descobrir o redescobrir el patrimoni de Catalunya amb un caràcter festiu i participatiu per tal que la societat s’identifiqui amb aquest, l’estimi i se’l faci seu perquè el pugui transmetre a les generacions futures.

El tret de sortida de les JEP 2021 es dona avui a la ciutat de Tortosa, Capital de la Cultura Catalana d’enguany, on es presentarà el projecte de digitalització del patrimoni tortosí que ha impulsat el Departament de Cultura a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Des de l’edició del 2019, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any tingui aquest reconeixement. “Tortosa desperta el patrimoni en 3D: descobreix, digitalitza, difon” és un projecte participatiu realitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, a través del Museu de Tortosa, que ha comptat amb la participació de més de 400 alumnes de 9 centres educatius de la ciutat i de professionals del patrimoni. L’objectiu ha estat apropar el patrimoni cultural als joves i a tota la ciutadana mitjançant la fotogrametria i l’ús de les noves tecnologies. Els resultat del procés de digitalització es podran veure en l’exposició que es presentarà demà al matí al Museu de Tortosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor