Sense - La República

Final d’any amb temperatures extremes a l’hemisferi nord

L’hemisferi nord està vivint un final del 2021 i un inici del 2022 amb rècords de fred i de calor de forma simultània; els recents -30º de Canadà contrasten amb els 36º existents prop del Golf de Mèxic. Aquests contrastos tan extrems es produeixen perquè, segons els experts en meteorologia, els corrents a raig de vents que envolten el planeta estan extraordinàriament ondulats. Els corrents a raig, també anomenats corrents en dolls, són peces bàsiques de la circulació atmosfèrica planetària, en particular, de latituds mitjanes i altes. L’Organització Meteorològica Mundial els defineix com un corrent fort i estret, concentrat al llarg d’un eix gairebé horitzontal en l’alta troposfera o en l’estratosfera, caracteritzat per forts gradients verticals i laterals en la velocitat del vent i un o més màxims de velocitat. Els corrents polars són els més intensos, mentre que els subtropicals són una mica més dèbils. Un corrent en doll té una longitud de diversos milers de quilòmetres (envolten el planeta), una amplària de centenars de quilòmetres i un espessor d’uns cinc quilòmetres. El corrent en doll es presenta centrat sobre una línia de màxima velocitat de vent, almenys 100 km/h en el seu eix, que supera, amb freqüència, els 300 Km/h.

Aquestes setmanes, s’ha detectat que són extraordinàriament ondulats i això fa que hi hagi molt de contrast en les temperatures hivernals. A Amèrica del Nord, per exemple, s’han experimentat contrastos impressionants com els -30º d’Alberta (Canadà) davant dels més de 35º de Texas: més de 60º de diferència en 3.000 quilòmetres de distància. Al Golf de Mèxic, Texas, Alabama, Tenneese o Kentucky s’estan donant temperatures molt altes per a aquesta època de l’any, amb anomalies positives de fins a 14 ºC. Paral·lelament, aquestes dies s’han polvoritzat rècords de fred al nord-est del Canadà, amb -50,9º a la localitat de Rabbit Kettle. A Europa també es viuen grans contrastos. Les temperatures gairebé estiuenques d’alguns punts de la península ibèrica contrasten amb el fred extrem de Noruega i els punts de Rússia, on estan arribant a -10º. La causa d’aquesta suavitat de temperatures a Europa és el vòrtex polar reforçat al pol nord.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor