Entrevista

CAROL GARCIA-VIDAL

ESPECIALISTA SÈNIOR DEL SERVEI DE MALALTIES INFECCIOSES DE L’HOSPITAL CLÍNIC I PROFESSORA DE LA UB

“La intel·ligència artificial pot ajudar a disminuir la xifra de morts per la covid”

La doctora Carol Garcia-Vidal coordina un equip que utilitza la intel·ligència artificial per poder tractar de manera precoç i personalitzada els malalts de coronavirus

CENTRE DE CONTROL
“Podem donar una resposta immediata per a cada malalt i li podem donar el tractament personalitzat que necessita”
Com ha ajudat l’ús de la intel·ligència artificial a tractar els malalts de la covid?
Primer de tot hem de dir que nosaltres ja fa un parell d’anys que estem treballant en intel·ligència artificial aplicada a la medicina. Des d’abans de la pandèmia, tenim projectes que tracten sobre l’ús d’aquesta eina a l’hora de prendre decisions mèdiques. Com tothom sap, el mes de març de l’any passat ens vam trobar de cop i volta en una situació catastròfica, amb l’ingrés de 700 pacients amb la covid i amb la responsabilitat d’haver de tenir cura, també, d’altres pacients que van haver de ser derivats a un hotel transformat en hospital. Així, de cop, ens trobem que el nombre de pacients amb la covid que depenen de nosaltres és elevadíssim, que hem de fer front a una malaltia desconeguda i que hi ha un nombre limitat de metges experts en malalties infeccioses, malalties respiratòries i de cures intensives. La nostra obsessió, des del primer moment, va ser intentar controlar el que estava passant i intentar ajudar al màxim els metges amb altres camps d’expertesa que es van haver de posar immediatament a tractar pacients amb la covid. Els pocs especialistes en malalties infeccioses que treballem als hospitals havíem de tenir una visió de com aproximar-nos als nostres companys i ajudar-los a fer front a la malaltia.
És a dir, si per exemple un dermatòleg s’havia de posar a atendre pacients amb insuficiència respiratòria, calia buscar la manera que tingués tota la informació que el pogués ajudar a prendre les millors decisions?
Exacte, amb l’afegit que es tracta d’una malaltia que és nova i que no es coneix. En tots els hospitals, els metges especialistes vam anar creant protocols d’actuació a mida que s’anava adquirint experiència. Des que va començar la pandèmia i fins al febrer, s’han publicat més de 96.500 articles científics. Al nostre hospital, el protocol per als pacients de la covid el vam haver d’actualitzar 15 vegades només durant el primer mes de la pandèmia. Cada dos dies sortien novetats importants sobre tractaments i aquesta informació s’havia de fer arribar a tot de metges diferents que estaven ajudant en tot el que podien. Per tant, ens trobem molts de malalts, molta informació que s’ha de transmetre en temps real i un nombre limitat de metges.
Un panorama complicadíssim...
A més, tots els malalts són molt greus, els poden passar coses molt diferents, però clínicament tots són iguals. El que et diuen, tots, és que s’ofeguen i tenen febre. Però a partir d’aquí pot passar que el pacient tingui problemes respiratoris per culpa del virus, que tingui una inflamació molt important per la manera com el sistema immunitari respon a l’atac del virus, pot ser que tingui trombosis o pot ser que tingui superinfeccions perquè el virus li ha fet baixar les defenses i algun altre microorganisme se n’aprofita. Llavors, què fas quan passa tot això, quan no coneixes la malaltia i quan no hi tens experiència? Amb aquesta obsessió per poder-ho controlar, el primer que vam veure va ser que aquestes possibilitats que he descrit seguien uns patrons analítics. Vam veure que les anàlisis de sang que fèiem als pacients eren diferents. En aquest punt vam traslladar tot el nostre programa d’intel·ligència artificial, amb el qual ja estàvem treballant per tractar infeccions de pacients amb càncer, als pacients amb la covid.
Com funciona aquest programa?
La seva peça clau és el que anomenem SILD, el sistema intel·ligent de lectura i dispensació de dades de la història clínica electrònica. Hem de recordar que l’ordinador de l’hospital té totes les dades dels pacients. Quan nosaltres demanem una analítica, els resultats van a l’ordinador; quan una infermera posa el termòmetre al pacient, aquella temperatura també queda registrada a l’ordinador... Amb el nostre SILD podem captar totes aquestes dades en temps real. Per tant, el que podem fer és programar-lo de manera que quan es donin un seguit de dades concretes al mateix temps faci un avís, perquè això serà un indicador que aquell pacient, per exemple, seguirà un patró inflamatori. Per tant, per poder fer tot aquest seguiment vam crear el Centre de Control Covid, que hem anomenat C3. Ens permet veure en temps real davant d’una pantalla de l’ordinador tot el que està passant amb els nostres pacients. Així, fent que un dels nostres metges experts controli aquesta pantalla, podem donar resposta immediata per a cada malalt i li podem donar el tractament personalitzat que necessita. Si el problema és el virus es poden donar antivirals; si hi ha un patró inflamatori, antiinflamatoris; als pacients amb trombosis, els podem anticoagular, i si hi ha una superinfecció podem donar antibiòtics. Amb el C3 vam veure que podíem ajudar tothom, els metges experts i els que no tenien tanta experiència.
D’aquesta manera heu pogut atrapar la malaltia, actuar abans?
Sí, aquesta ha estat una de les claus que ens han permès obtenir bons resultats. El C3 ha permès fer un tractament precoç i individualitzat a tots els nostres malalts i, això, ho hem pogut relacionar amb una disminució molt important de la mortalitat.
De fet, el Clínic és un dels hospitals amb una de les mortalitats per la covid més baixes.
Sí, tenim ja dos articles publicats sobre aquesta tema. I podem dir que hi ha diversos factors que expliquen per què tenim aquesta mortalitat més baixa. Òbviament es tracta d’una feina en equip. Podem dir que han funcionat molt bé moltes coses. Si haguéssim posat en marxa aquest Centre de Control però no s’haguessin netejat bé les habitacions, segur que no hauríem tingut els mateixos resultats. Tampoc no ho hauríem aconseguit si no haguéssim tinguts llits d’UCI, si no haguéssim tinguin prou medicaments, si tots els professionals no haguéssim treballat conjuntament... El que reflecteix aquesta baixa mortalitat és el fet que som un gran equip i que hem lluitat moltíssim tots, des de la direcció de l’hospital, que quan ha estat necessari ha aconseguit multiplicar el nombre de llits d’UCI, fins a les persones que netegen, que han estat capaces d’evitar contagis desinfectant les superfícies contaminades; passant pel personal de seguretat, que quan tocava no ha deixat entrar ningú a l’hospital sense permís, també per evitar nous contagis. A més, evidentment, de tots els professionals de medicina i d’infermeria, que s’hi han deixat la pell. I puc dir que només nosaltres sabem com n’ha estat, de dur. Afegit a tot això, disposar d’una eina com el Centre de Control Covid ens ha permès aconseguir uns resultats dels quals estem molt orgullosos.
S’estendrà l’ús d’aquest tipus de programes a altres centres?
Hem aconseguit ajudes europees per portar aquesta eina a quatre hospitals més. A Catalunya, a la Mútua de Terrassa i l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti). I, en l’àmbit europeu, als hospitals Erasmus MC, a Rotterdam, als Països Baixos, i a l’hospital universitari UZ Leuven, a Bèlgica. La nostra idea, per descomptat, seria que tots els hospitals poguessin tenir els centres de control, el que necessitem és que ens ajudin a fer-ho, que les institucions hi posin els recursos que calgui, perquè hem vist que els resultats són escalables i molt bons. Si anem de cara a una quarta onada serà molt important que es tingui en compte.
És un repte aplicar la intel·ligència artificial a la medicina?
El que cal és que treballin conjuntament els professionals de computació i els professionals de medicina, això és indispensable per poder tenir èxit. Es necessiten els dos coneixements, has de saber-ne molt, de programar, però també has de saber-ne molt, de medicina. A partir d’aquí, la intel·ligència artificial ens permet poder tractar molta informació i buscar patrons que són clau. Però aquests patrons, si no tenen sentit mèdic, no serveixen per a res. Com diu un dels meus companys, i crec que té molta raó, avui dia la intel·ligència artificial necessita molta intel·ligència humana al darrere per poder funcionar.
Quin volum de dades tracteu?
Estem entre els 3 i els 4 trilions de dades. Però el que cal és que al darrere d’aquestes dades hi hagi algú que pugui validar-les i interpretar-les. Per saber que les dades tenen qualitat necessites algú que sàpiga què volen dir. Si analitzes dades que no són de bona qualitat mai podràs aconseguir resultats de bona qualitat.
Com ha viscut, personalment, aquest any de pandèmia?
La veritat és que, quan estàs immers en una voràgine com la que per desgràcia hem viscut, només saps que has de continuar treballant 18 hores al dia set dies a la setmana. Però, quan pots parar una mica i avaluar allò que has fet i els resultats que ha tingut, i veus que la teva feina ha estat important, hi ha poques coses que tinguin una recompensa tan meravellosa. La covid ha estat una de les experiències més dures, però al capdavall ens ha reconfortat veure com hem reduït la mortalitat i com ens hem plantat en una de les més baixes descrites a tot el món. Ara bé, és evident que des de l’àmbit sanitari estem molt cansats i demanem a tothom que es pregui el tema de la pandèmia molt seriosament, que segueixi totes les mesures recomanades. Ho agraïm molt perquè ha estat duríssim, i el preu que s’ha hagut de pagar és molt alt.

.

el clínic, una de les taxes més baixes de mortalitat

A l’inici de la pandèmia, investigadors de l’Hospital Clínic-Idibaps van identificar uns patrons en les analítiques dels pacients amb la covid-19 que van permetre, amb l’ajuda d’un programa d’intel·ligència artificial, aplicar tractaments personalitzats. Aquest ha estat un factor clau a l’hora de reduir, en gairebé un 50% respecte a la mitjana, la mortalitat per culpa del coronavirus, fins i tot en pacients d’edat avançada i amb patologies prèvies. Una iniciativa que gràcies a ajudes europees ja s’està traslladant a quatre centres hospitalaris més

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor