Experiències

Música entre vinyes

El festival VinyaSons Ametller Origen arriba a la sisena edició apostant per les veus femenines. La proposta, des del 29 de juny i fins al 10 d’agost, passa per dotze cellers on la música es fon amb el vi i la gastronomia

L’objectiu és oferir una experiència sensorial completa, i per aconseguir-ho el primer que cal és un entorn determinat, que en aquest cas és un celler. Si hi posem música en viu, ho reguem amb vi i hi afegim una proposta gastronòmica concreta, el resultat té un nom propi: VinyaSons Ametller Origen, un festival diferent que arriba a la sisena edició avalat per la fidelitat d’un públic que busca una proposta més completa per a les nits d’estiu. Enguany, se celebrarà del 29 de juny al 10 d’agost i hi participaran un total de dotze cellers de diferents DO.

“En el seu conjunt, és un esdeveniment poc freqüent de trobar en format festival”, diu Màrius McGuinness, el director artístic de VinyaSons. El repte és oferir una programació musical durant un mes i mig en cellers d’arreu de Catalunya, acompanyada d’una proposta gastronòmica que varia segons l’espai. Com a plus hi ha la visita guiada al celler en qüestió i la degustació dels seus vins. Hi participen des de grans firmes com Codorniu fins a petits cellers on el mateix enòleg és l’encarregat de conduir l’experiència enològica perquè, més enllà de la dimensió de les instal·lacions, el criteri per formar part del festival és clar: “Busquem proximitat, caliu, que la persona que hi participa se senti com un convidat a casa i pugui gaudir de l’experiència en un ambient familiar”, relata McGuinness.

Ell és un dels promotors del festival, que va néixer fa cinc anys al Penedès amb la música clàssica com a punt de partida. McGuinness és el director musical de l’Orquestra de Cambra del Penedès, l’orquestra resident de l’Auditori de Vilafranca. En trobar-se que a l’estiu no hi havia activitat musical, va decidir fer concerts de música clàssica de petit format en espais diferents, com els cellers. Aquest és l’embrió d’un festival que ara ja ha traspassat la frontera del Penedès per integrar un total de dotze cellers de les DO Penedès, Alella, Bages i Empordà. “Els cellers han de tenir una personalitat marcada, a més d’un producte de qualitat i un entorn i familiaritat que potenciï aquest caràcter íntim que busquem”, insisteix el músic McGuinness. De fet, el festival s’estructura a partir de la complicitat amb aquest entorn i cada concert s’adapta a la filosofia del celler, buscant el petit format i la màxima proximitat entre el públic i la música. Però més enllà de l’actuació pròpiament dita, el festival inclou un dels preludis que el fa característic: “En cap festival ningú t’explica res de la sala on es fa el concert, i aquí sí que es posa la gent en context, amb una visita al celler per conèixer l’espai que t’acull i la seva història”, diu el director artístic del festival. El vi per maridar la festa està garantit i l’experiència gastronòmica que l’acompanya varia en funció del celler.

Però si hi ha una cosa que dona la categoria de festival a tot plegat és l’apartat musical, i aquí és on Màrius McGuinness hi té més a dir. “El festival és fidel a un tipus d’artista molt concret, que encaixa molt amb la nostra filosofia: artistes molt propers, que actuen i que després interactuen i s’integren amb els assistents.” Les veus femenines són l’aposta d’aquesta sisena edició i protagonitzaran vuit dels dotze concerts programats. Judit Neddermann, Gemma Humet i Magalí Sare tornen a posar veu al VinyaSons, que també incorpora al programa els noms de Paula Valls, Núria Graham i Marina Tuset. Marco Mezquida –“que podria protagonitzar per si sol un festival sencer”, diu MacGuinness– també figura a la programació, en què tampoc falta un altre dels clàssics del festival, els grups a cappella, amb In Crescendo i una actuació inaugural, el 29 de juny al celler Codorniu, en què per primera vegada pujaran en un mateix escenari en un concert “únic” The Hanfris Quartet i el Quartet Mèlt, dos dels grups vocals a cappella més mediàtics.

Mas Rodó, La Vinyeta, Segura Viudas, Alta Alella Mirgin, Albert i Noya, Finca Viladellops, Oller del Mas, Cordorniu, Can Bas, Martín Faixó, Can Ràfols dels Caus i Carol Vallès són els cellers participants. Els menús i els concerts a www.vinyasons.com.

12 cellers
participen en la sisena edició del festival VinyaSons. A més del Penedès, també hi ha propostes a les DO Alella, Empordà i Bages.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor