Experiències

La gran festa castellera

El XXVII Concurs de Castells, amb les 42 millors colles del país, tindrà lloc el 30 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra i els dies 6 i 7 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona

L’esdeveniment de la cultura catalana amb més projecció mundial dona el tret de sortida. El XXVII Concurs de Castells se celebra el dia 30 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra i els dies 6 i 7 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona –en menys des dues hores es van exhaurir les entrades per a la jornada principal, la del 7 d’octubre–. Com en l’última edició, hi haurà un total de 42 colles, en funció de la seva posició en el rànquing del concurs casteller. Enguany s’estrena normativa i una clara aposta per la seguretat, no només en aspectes tècnics castellers, sinó també pel que fa al transcurs i el desenvolupament de l’esdeveniment. Alguns dels canvis destacats són la penalització pels enfonsaments i l’eliminació de la penalització pels peus desmuntats i la necessitat de descarregar com a mínim dos castells per poder completar una actuació de tres castells. També s’ha incorporat a la taula de puntuacions estructures inèdites, com el 9 de 9 amb folre i el 2 de 10 amb folre, manilles i puntals, i només puntuarà un castell carregat. Amb tot, s’espera arribar a les xifres de l’última edició, el 2016, que va batre tots els rècords: prop de més de 25.000 persones entre públic, castellers i personal de servei van assistir a la Tarraco Arena Plaça al llarg de les dues jornades.

Amb el temps, els castells han traspassat fronteres i actualment hi ha colles castelleres d’àmbit internacional que representen la nostra tradició i cultura. Per això, i després de l’èxit de l’última edició–es va convertir en un dels majors atractius del concurs– s’organitzarà la segona diada internacional, el dissabte 6 d’octubre al migdia, a la plaça de la Font. Es tornarà a comptar amb els Xiquets de Copenhaguen, els Castellers of London, els Castellers d’Andorra i els Castellers de París i, com a novetat, hi actuaran per primer cop la Colla Castellera de Madrid i la Muixeranga d’Algemesí.

Cap de setmana Ibèric a Catalunya

Redacció

w El 18è Cap de Setmana Ibèric arriba el 6 i 7 d’octubre amb més d’un centenar d’activitats gratuïtes per a totes edats en una vintena de jaciments ibèrics de Catalunya. Com cada edició, se selecciona un tema específic del món iber al voltant del qual es dissenyen els actes. Enguany el tema escollit és “domesticant l’aigua de fa 2.200 anys”.

L’origen vitivinícola de Martorell

Redacció

w Les festes del Roser són la gran cita cultural i gastronòmica de la tardor a Martorell. De la programació destaca el ViMart, la fira de vins i caves, que celebra la vuitena edició el 6 d’octubre. A banda de degustar i comprar diverses varietats del Penedès i de Catalunya, la mostra inclou actes de renom, com la Festa del Most i jornades de coneixement.

Rituals a la Fira Mediterrània

Redacció

w La Fira Mediterrània de Manresa -del 4 al 7 d’octubre- dedica la seva 21a edició als rituals. Jordi Savall i Carlos Núñez, Eva Yerbabuena, Kepa Junkera, Bombino, Jim Black & Vox Bigerri i Juan Carlos Lérida són els principals noms de la fira d’enguany, que connectarà més que mai la tradició amb altres escenes: el circ, la dansa, el jazz i la performance.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor