Experiències

Ruscalleda ‘last dance’

Quan el Sant Pau va fer 20 anys Carme Ruscalleda i Toni Balam van publicar un llibre i van celebrar una festassa multitudinària que va omplir Sant Pol d’amics, proveïdors, periodistes, clients... Deu anys després, la parella triestrellada ha fet coincidir els 30 anys amb el tancament del restaurant, així que la bufada d’espelmes havia de ser molt especial. Ni riuades de gent ni focs artificials. Tot va ser íntim i emotiu, però també molt divertit. La xef i el seu marit van reunir els més pròxims al lloc on millor s’ho passen quan fan festa: La Quadra de Calella de Mar. Hi eren Nandu Jubany, Fina Puigdevall, Carles Gaig, Ly Leap, Espartac Peran, Queco Novell (que va tenir també pastís d’aniversari sorpresa)...

El local et rep amb un cartell que no deixa lloc a dubtes: “Taverna típica, dancing, solera de vi, pernil, formatge i bona música”, i, a dins, t’hi sents com si fossis Ava Gardner de festa després de rodar Pandora i l’holandès errant a Tossa. En aquest ambient de calidesa i bon servei, entre pernils i estris penjant del sostre, Toni Balam i el seu grup van tocar èxits musicals de tota la vida i van fer ballar els seus convidats i els clients anònims com si no hi hagués un demà.

Però hi ha un demà. Ruscalleda, fins ara amb set estrelles Michelin, se sent feliç i tranquil·la perquè continuarà vinculada a la gastronomia amb el Moments, el restaurant de Tòquio i projectes diversos. Malgrat tot, no va poder (ni va voler) evitar l’emoció quan, a ritme de trompeta, va aparèixer el superpastís de xocolata amb un “30” enorme i els noms del Toni i la Carme en primer pla. Amb un petó als llavis la parella va culminar un cap de setmana intens. Dissabte havien servit l’últim sopar a comensals que, en el moment de la reserva, no tenien ni idea que es trobarien amb el last dance d’una cuinera que ha sabut crear el seu propi món gastronòmic a partir dels sabors del Maresme. “Va ser molt bonic”, deia.

I mentre a La Quadra es menjava pa amb tomàquet i pernil a ritme de mambo, Josep Maria Freixa cuinava el seu últim menú al Freixa Tradició. Un altre pes pesant de la bona cuina que es retira per edat, i deixa Barcelona sense uns dels seus millors plats de canalons.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor