Experiències

La Txapelduna

Ainhoa Arteta ha estat coronada aquesta setmana com a Txapelduna de l’any pel grup Sagardi. És la primera dona d’una llarga llista masculina (on hi ha Andreu Buenafuente, Karra Elejalde, Mikel Urmeneta, Jordi Évole, Arzak...) en rebre un premi que significa campiona, i que vol destacar persones que han aconseguit grans coses “amb creativitat, esperit crític i mentalitat oberta”. La soprano va agrair el guardó que votaven els seus antecessors, assegurant que sentia que estava trencant una altra barrera. Com a basca que és, té molt clar que darrere d’un txapeldun sempre hi ha una txapelduna. “Des de sempre la txapela la duia l’home però la dona vestia els pantalons”, assegurava al costat de la seva parella, Matías Urrea, que és capità de corbeta.

Feliç per estar proposada a un premi Goya per la interpretació del tema principal del film La sombra de la ley, que recrea la Barcelona dels anys 20 (“crec que els actors d’aquesta pel·lícula èpica haurien de estar nominats”), recorda amb emoció el moment en què va cantar el rèquiem de Verdi en el funeral de la Caballé: “Ningú ho feia com ella, era un dels meus grans referents i per a mi el seu esperit sempre viurà entre nosaltres”.

A taula, la soprano va gaudir d’un chuletón de vaca vella i també de les mongetes de Tolosa, “la meva terra”, que Sagardí havia preparat per a la festa. El grup està d’enhorabona perquè en el 2019 arriba als 25 anys amb molt bona salut. Malgrat que els seus fundadors són bascos (Iñaki i Mikel López de Viñaspre), el seu primer restaurant va ser l’Irati de Sant Pere de Ribes (1994), que al cap d’un any van traslladar a Barcelona. Ara ja en tenen 14 a la ciutat i 32 en total, a Valencia, Madrid, Sevilla, Eivissa, Porto, Buenos Aires i Mèxic.

L’any que ve n’obriran un altre a Porto i a Amsterdam. El secret del seu èxit és oferir una proposta de cuina basca apta per a tothom. “Per a nosaltres no és tan important que la matèria primera sigui de proximitat com que sigui d’alta qualitat”, diuen. Es per això que la seva carn pot provenir igual de vaques gallegues com de Polònia. El grup també ha estès aliances amb altres cuines com la mexicana (Oaxaca) i la catalana d’Oriol Rovira (Sagàs i Pork).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor