Experiències

Valls enceta la temporada alta de calçotades

La vila celebra el 27 de gener la 38a Festa de la Calçotada, que reparteix uns 60.000 calçots i ofereix concursos, cercaviles, degustacions i mercats. S’esperen uns 40.000 visitants

Tot i que els més aficionats segurament ja n’hauran menjat, la temporada alta de calçotades s’enceta amb la Gran Festa de la Calçotada de Valls, una ciutat amb una gran tradició calçotaire que es remunta a finals del segle XIX. A partir de la celebració, i fins ben entrat el mes d’abril, milers de persones es reuneixen amb familiars i amics i s’embruten les mans per degustar aquesta ceba dolça que es xuca amb una peculiar salsa –amb ingredients secrets i diferents a cada casa. Segons Rafel Castells, coordinador de la festa, “es presenta un temporada molt bona amb gran quantitat de calçots, ja que la climatologia hi ha ajudat, i també serà llarga perquè la Setmana Santa cau bastant enllà en el calendari”. Així, es calcula que durant aquest període es vendran uns 16 milions d’unitats de Calçots de Valls, amb indicació geogràfica protegida des de 1996, “una etiqueta que garanteix unes condicions específiques de conreu”. Quant a la gran cita gastronòmica del 27 de gener, desplegarà el seu ritual ja consolidat. El Mercat de la Calçotada i la Mostra de Cuina del Calçot obriran les portes dissabte i començaran a ambientar la ciutat, junt amb la trobada de cotxes Citroën dos cavalls. Diumenge arribarà el plat fort de la programació amb propostes populars com ara les demostracions de coure calçots i les d’elaboració de salsa. També sortiran la cercavila de la calçotada i la mostra de danses al carrer, i no faltaran els concursos de salsa de calçotada i el de menjar calçots, un dels actes més esperats juntament amb la calçotada popular –entre els dos actes reparteixen unes 60.000 unitats de calçots. “Si no s’ha viscut, cal acostar-se aquest dia a Valls per gaudir d’un ambient únic, una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot que impregna d’una olor característica els carrers i places. Cal viure-ho”, acaba recomanant d’una de les grans festes de Catalunya Rafel Castells, que espera la visita d’unes 40.000 persones: “Principalment, catalans, però també de diferents països, sobretot del sud de França i Andorra, i últimament hem detectat la presència de bastants japonesos.”

Joana Peña

jpenya@lrp.cat

Degustar oli a Móra la Nova

J.Peña

Móra la Nova celebra el 26 i 27 de gener la XVII Fira Intercomarcal de l’Oli, un esdeveniment que difon i promociona els diferents olis que es produeixen a la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. La fira té lloc al pavelló comercial, on hi ha representades les cooperatives de les comarques participants. També diverses activitats.

Foguerons de Sant Antoni a Gràcia

J.Peña

Foguerons, xeremiers, simbombes, glossadors i cantadors són protagonistes de la festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla al barri de Gràcia de Barcelona, una celebració mallorquina que arriba l’últim cap de setmana de gener. Destaquen els balls de lluïment de les diferents colles de cultura popular a la plaça.

Els torrons continuen a Òdena

J.Peña

Coincidint amb la celebració de la festivitat del seu copatró, Sant Sebastià, Òdena celebra diumenge la Fira dels Torrons, una mostra que recorda la història dels avantpassats, quan s’aprofitava la festivitat per vendre els torrons que havien sobrat de Nadal. Amb parades, però també esmorzar i cursa popular, sardanes, jocs...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor