Experiències

El restaurant zero

Quan Gonzalo Rivière i Luca Marongiu pensaven el nom del seu nou restaurant a Barcelona tenien clar que la paraula zero havia de sortir: “El zero té molt de pes en la nostra proposta perquè apostem pel quilòmetre zero, els vins que servim tenen zero additius, lluitem pels zero residus...”, diuen. I, és clar, com que són divertits, res millor que un bon títol en català xava: Zero Patatero. I un logo en forma de patata.

El seu és un local d’aires clàssics davant mateix del Born que han personalitzat amb esperit “una mica punky” amb grafits simpàtics en què es llegeixen coses com ara “per viure el present ens hem de beure el passat”, “la vida és massa curta per beure vi dolent” i “think global, eat local”, que seria el seu lema. Perquè en l’essència de la seva cuina hi ha la filosofia de l’ecogastronomia: tot es fa a casa (el pa, amb farines antigues recuperades i una massa mare que van iniciar fa tres anys) i treballen amb productors “propers i singulars, que conreen productes humils de manera ecològica i amb altíssima qualitat”. Fan temporada extrema: el dia 2 de gener, per exemple, tenien en carta encara un dolcíssim moniato rostit: “Perquè el pagès encara ens el serveix”, va explicar en Gonzalo, que va estudiar a l’escola Hofmann i després de passar per diverses cuines va obrir Els Garrofers a Alella, on també va anar a parar en Luca.

Amb en Luca al cap dels fogons i en Gonzalo a la sala, fa dos mesos han traslladat d’ubicació la seva proposta per mitjà de dos grups poderosos, Grupo San Telmo i Derby Hotels Collection, i estan contents amb la resposta que han rebut per part del barri: “Perquè tenim turistes, però la idea és atraure el públic local.” Tenen menú de 15,50 euros i una carta molt viva amb molta verdura però també amb vedella del Bages, formatges del Pallars i xais del Berguedà. “Creiem que s’ha d’aprofitar tot de l’animal per fer un món sostenible, així que comprem al productor Pep Bové les parts del xai que menys surten perquè requereixen més elaboració, com ara les faldes i els colls.” Hi ha algun plat, com ara el tàrtar d’alvocat, xampinyó, poma, pomelo i anguila fumada, que no és ben bé zero del tot: “Però és un clàssic que portem d’Alella i si l’eliminem perdem clients”, riu en Gonzalo.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor