Experiències

Gaudir al màxim del xató

La Ruta del Xató inclou més de 200 propostes d’oci, cultura, natura, platja, enoturisme, espectacles, festes populars, degustacions, concursos, xatonades populars i molt més

A les comarques del Garraf i l’Alt i el Baix Penedès hi ha un plat típic que es prepara durant els mesos més freds de l’any: el xató. Format, essencialment, amb escarola, bacallà, tonyina, anxova o seitó i banyat amb una salsa peculiar a base de fruita seca, nyores i oli d’oliva. La 22a Ruta del Xató ofereix l’oportunitat de conèixer-lo i degustar-lo amb més de dues-centes propostes d’oci, cultura, natura, platja, enoturisme, espectacles, festes populars, degustacions, concursos, escapades temàtiques... Una edició plena de novetats, que enguany posa l’accent en la idea de col·leccionar experiències gastronòmiques i també turístiques a les poblacions participants a la ruta. Tot i que ja fa dies que ha arrencat el programa, el punt àlgid i més multitudinari de la programació arriba amb les xatonades populars, una gran ocasió per provar el plat i divertir-se amb familiars i amics. El 25 de novembre va tenir lloc el Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú, el primer acte popular de la temporada 2018/19, que va exhaurir les 1.100 racions de xató que es van posar a la venda. Una altra ocasió per gaudir del plat arriba el 3 de febrer, amb la xatonada popular del Vendrell a la rambla, amb l’esperat concurs de mestres xatonaries, l’exhibició de xatonaires infantils i el repartiment d’unes 2.000 racions de xató, a més d’espectacles i estands relacionats amb el món de xató, entre d’altres. La pròxima aturada de la ruta serà a Vilafranca del Penedès, el diumenge 17 de febrer, amb la Festa del Xató, l’única cita del calendari en què es podran degustar les cinc varietats de la salsa: la de Vilanova, el Vendrell, Vilafranca, Calafell i Sitges –se solen servir més de 2.000 racions–. Sitges proposarà moltes versions del plat a la Setmana del Xató de Sitges, del 28 de febrer al 6 de març, en què diversos restaurants de la població oferiran el seu talent culinari amb un menú especial en què el protagonista és el xató. Calafell serà l’encarregada de tancar la programació amb l’última xatonada popular, el 17 de març.

JOANA PEÑA

jpenya@lrp.cat

Dates destacades 19 novembre: Inauguració temporada 25 de novembre: Festival Xató Vilanova 3 de febrer: Xatonada Popular del Vendrell 17 de febrer: Festa del Xató Vilafranca del Penedès Del 28 de febrer al 6 de març: Setmana del Xató de Sitges 17 de març: Xatonada Popular de Calafell www.rutadelxato.com

Cursa solidària a les comarques gironines

Redacció

El dia 10 de febrer, la Fundació Oncolliga Girona ens convida a moure’ns pel càncer participant en la Run4Cancer, la cursa solidària d’ajuda al malalt de càncer que organitza simultàniament en vuit poblacions de les comarques gironines: Salt, Figueres, Palafrugell, Olot, Porqueres, Planoles, Riudellots de la Selva i Tossa de Mar.

Jornades de la Galera a Cambrils

Redacció

La 15a edició de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils arriben de l’1 al 24 de febrer amb la participació de trenta restaurants amb menús especials i un programa d’activitats per a tots els públics, com el vermut amb maquillatge solidari del 3 de febrer i la galerada popular del diumenge 17 de febrer.

Arròs per a tothom a la festa de Bagà

Redacció

Arriba una de les festes més antigues de Bagà, la de l’arròs, que es remunta al segle XIII, quan els cònsols, els antics regidors, recaptaven donatius per tal d’oferir un àpat a la gent més necessitada. Actualment, es fa el segon diumenge de febrer i, entre d’altres, cou una gran paella a la plaça Porxada per a unes 2.500 persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor