Experiències

La gresca s’apodera dels carrers

Carrosses, comparses i disfresses estan a punt per lluir als carnavals del país. Hi haurà grans rues a Sitges, Vilanova i la Geltrú o Calaf, que coincideixen en l’aposta pel reciclatge i la sostenibilitat

El dijous gras –28 de febrer– és la porta d’entrada al carnaval. La jornada de la botifarra d’ou, de les truites variades i de la coca de llardons enceta els dies carnavalescos, que desplegaran tot el seu ritual fins al dimecres de cendra. Els actes més esperats són les grans rues de carrosses i comparses que ompliran d’ambient i diversió els carrers de moltes localitats catalanes. Considerat un dels deu millors carnavals del món, el de Sitges –del 28 de febrer al 6 de març– destaca pel fet de ser multitudinari i acolorit. Un any més, els dos dies més participatius seran el diumenge i el dimarts, amb les rues infantils i la dels adults, que tornaran a desfilar pels carrers de la població amb un total de 44 colles i més de 2.200 participants –s’hi esperen més de 300.000 persones–. Es continuarà la campanya de sensibilització contra les actituds sexistes, la reivindicació del fardo i la consolidació “de set dies de festa amb més activitats”, segons l’organització. També es farà una acció de sensibilització sobre la necessitat del reciclatge i la sostenibilitat en l’entorn de les festes populars. Un altre carnaval molt esperat és el de Vilanova i la Geltrú, que tindrà en el diumenge de carnaval, el 3 de març, el moment més àlgid: la plaça de la Vila serà testimoni de la batalla campal que unes 10.000 parelles mantenen al crit de “comparses, la plaça és vostra”, en què es llancen milers de caramels. Aquest any, però, les comparses estrenaran els primers caramels sostenibles i llançaran 25 tones d’aquest dolç amb un embolcall compost de plàstics degradables. Així es reduirà la contaminació del clavegueram i de la depuradora que cada any generaven les gairebé 100 tones de caramels que es llancen durant la diada. Una altra vila que s’apunta a la sostenibilitat és Calaf. Enguany, durant la Gran Rua del Pellofa –9 de març– no es permetrà l’ús de confeti, ja que des del mes de desembre l’Ajuntament va aprovar una moció a favor d’impulsar el residu zero a la vila. A Mataró també hi haurà novetats. La rua canviarà de recorregut per afavorir la participació de les persones amb mobilitat reduïda i s’obrirà a les comparses familiars. També se celebrarà el 40è aniversari dels Botargues, la guàrdia personal d’en Pellofa, el rei del carnestoltes mataroní. Més carnavals singulars són els de Sallent, Vilafranca del Penedès, Solsona, Torelló i Tarragona. Barcelona oferirà més de trenta rues als barris de la ciutat, cada una amb les seves particularitats –enguany ha tingut ressò el cartell del districte de Nou Barris, protagonitzat per Franco–. A les comarques gironines la festa es viurà molt intensament a la Costa Brava, amb les rues de Platja d’Aro, Palamós, Lloret, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Roses i Tossa de Mar.

Joana Peña

jpenya@lrp.cat

Oferta al Vendrell, Calafell i Cunit

Els carnavals del Penedès marítim (el Vendrell, Calafell i Cunit), han coordinat les seves rues perquè no coincideixin i per garantir així una major participació. A més, ofereixen un paquet turístic amb dues nits d’allotjament i àpats. Les rues seran el divendres 1 de març al Vendrell i a Calafell, i el dissabte 2 de març a Cunit.

Del perol al plat

J.P.

En molts indrets de Catalunya, el dimarts de carnaval (5 març) peroles i calderes començaran a bullir de matinada. S’hi couran les escudelles i sopes que, amb una tradició que es remunta a segles enrere, se serveixen gratuïtament als assistents –antigament els ingredients es recaptaven casa per casa, un costum que encara es manté en alguns indrets–. Molt popular és la diada a Castellterçol, ara convertida en la Festa de l’Escudella; a Ponts, amb el seu popular ranxo i la cercavila del Lali-lali, i a Arenys de Mar i a Sant Feliu de Codines. Diverses varietats de sopes i ranxos també es podran tastar en pobles com Vidreres, Verges, Peramola, Oliana i Isona. En altres localitats se serviran abans, com el carró de Tarragona. D’altra banda, Reus celebrarà l’Expo-profit, una fira en què les colles ofereixen tastets per finançar-se.

Mascarulles i farina a Godall

J.P.

Entre les peculiaritats del carnaval de Godall –de l’1 al 3 de març– hi ha les disfresses de màscara que s’utilitzaven durant el ball de disfresses, conegudes com a mascarulles (disfresses improvisades a partir de peces de roba i objectes de diverses procedències). Una altra singularitat d’aquest carnaval és la gran guerra de la farina.

Torna el Ball de la Dona a Platja d’Aro

J.P.

Les principals novetats del 42è Carnaval de Platja d’Aro es concentraran principalment el dijous gras –28 de febrer–, amb la recuperació del Ball de la Dona, ara anomenat 2.0, i que inclourà l’actuació del Grup Cayena i de l’Orquestra Di-versiones. La rua serà el 3 de març, amb 65 colles participants i 8.000 euros en premis.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor