Experiències

mediterrani, un mar de pàgines

El festival literari MOT 2019, que es farà a Girona i Olot, vol ser un desembarcament literari d’autors que han pogut travessar els pocs ponts encara existents entre les quatre ribes del Mediterrani

La combinació única de proximitat i qualitat: proximitat entre públic i autors convidats i alta exigència en la qualitat de les propostes literàries. Aquests són els trets diferencials del MOT, el gran festival de literatura primaveral que se celebrarà durant deu dies, del 28 de març al 6 d’abril, i en dos llocs, Olot i Girona, una altra singularitat del festival, que aconsegueix que dues ciutats uneixin esforços per oferir aquest esdeveniment, ja de caire europeu.

Aquesta sisena edició estarà protagonitzada pel mar Mediterrani, concebut com un pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones. Comissariat pel poeta i traductor Manuel Forcano, vol propiciar el desembarcament literari d’autors de les quatre ribes del Mediterrani, amb converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d’autors que “han escrit les seves històries amb el mateix mar a la mirada”, en paraules del comissari. Alaa Al Aswani, Burhan Sönmez, María Belmonte, Javier Reverte, Adrià Pujol i Carme Riera són alguns dels autors nacionals i internacionals que participaran en el festival d’enguany, que es farà del 28 al 30 de març a la sala El Torín d’Olot i del 4 al 6 d’abril a la biblioteca Carles Rahola de Girona. Com és habitual, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli central de la programació del certamen, que s’estendrà de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dos dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’aplegaran sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema del MOT 2019 en cadascuna de les ciutats. Així mateix, i per tal d’arribar a públics cada cop més diversos i nombrosos, aquesta edició intentarà engrescar també els adolescents amb el nou MOT Jove, una iniciativa que aplegarà més d’un centenar de nois de tercer i quart d’ESO el 29 de març a Olot. Aquesta primera edició consistirà en una conversa inicial seguida d’uns tallers d’experimentació lligats a la literatura i a la creació en diversos àmbits. La intenció és transmetre el gust per la literatura des de múltiples propostes. Per tot plegat, i també per atraure la seva atenció, els joves podran escollir, entre d’altres, un taller de minirelats eròtics, un de booktubers, un de poesia i xocolata, un d’il·lustració, un de vídeo poesia, un de descripció d’imatges i un de corrandes.

JOANA PEÑA

jpenya@lrp.cat

Dades d’interès Dates: del 28 de març al 6 d’abril. Lloc: del 28 al 30 de març, a la sala El Torín i al bar Líquid d’Olot, i del 4 al 6 d’abril a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, llevat del ver-MOT, que es farà a la plaça de Manuel Vázquez Montalbán (Pla de Palau). Més informació: www.festivalmot.cat

Sant Cugat estrena festival de fotografia

J.Peña

Sant Cugat del Vallès es convertirà del 21 de març al 28 d’abril en l’epicentre de la fotografia de gran format i d’autor de Catalunya, amb el Festival Lumínic. Dotze mostres fotogràfiques i una desena d’actes entre xerrades, tallers, projeccions i mercats la transformaran en un punt de trobada per als enamorats de la fotografia.

L’oli i la pedra de Vinaixa

J.Peña

La 16a Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, el diumenge 31 de març, permetrà descobrir els dos productes més preuats i reconeguts del municipi: l’oli d’oliva verge extra i la pedra natural. També s’hi sumarà la pedra seca, reconeguda recentment Patrimoni Mundial per la Unesco. A més, es podrà gaudir d’un llarg programa d’activitats.

Castellers i oli a Fontanilles

Redacció

Fontanilles, al Baix Empordà, celebrarà el diumenge 31 de març la tercera Fira de l’Oli, que coincidirà amb l’esperada diada castellera, que enguany portarà al municipi l’espectacle casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A banda de les parades d’artesania i d’oli, també es podrà gaudir de diferents activitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor