Experiències

Dies de passió, devoció i espiritualitat

Armats i penitents surten al carrer en les processons dels Dolors, els primers actes tradicionals de Setmana Santa que se celebren en moltes localitats catalanes

Tradició, espiritualitat, vestes, passos i una gran quantitat d’espectadors. Les processons dels Dolors inauguraran el divendres 12 d’abril els actes tradicionals de la Setmana Santa. Armats i penitents sortiran al carrer en processons en què s’escenificaran els dolors de la Verge, a partir de passos i misteris. Serà el tret de sortida d’aquests dies de devoció i penitència: més de 130 processons, desfilades, viacrucis i representacions de la Passió de Crist ompliran moltes poblacions catalanes. És el cas de Bellpuig, a l’Urgell. La processó dedicada a la Verge és una de les més antigues de Catalunya i dona el tret de sortida a la Setmana Santa a les Terres de Ponent. Dies abans cal repassar i guarnir els passos, que mostren diferents escenes de la vida de Jesucrist, perquè llueixin durant la Magna Processó Penitencial. Localitats com Mataró i Móra d’Ebre també trauran divendres la Mare de Déu dels Dolors, i Lleida ho farà diumenge, en una espectacular desfilada religiosa. A les comarques gironines, aquesta processó és molt popular en llocs com Banyoles, Mieres, Amer, Peralada i Besalú.

Aquests dies, moltes ciutats exposen, als seus tradicionals mercats de palmes i palmons, l’àmplia oferta artesana que guarnirà el diumenge de Rams, dia de les processons de Rams. Una de molt multitudinària és la processó de la Burreta de Barcelona, que se celebra pels carrers de Ciutat Vella i escenifica l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem sobre un ase. Esperades són també les processons del Silenci de Badalona, de l’Hospitalet de Llobregat i la del Sant Enterrament de Tarragona. També són imprescindibles d’aquesta època la Dansa de la Mort de Verges (Baix Empordà), el Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm i les multitudinàries desfilades d’esquadres de legionaris romans –armats a Tarragona i manaies a Girona– en diverses poblacions.

JOANA PEÑA

jpenya@lrp.cat

Una volta pel Mercat del Ram de Vic

JOANA PEÑA

El Mercat del Ram, un punt de referència del sector ramader i una festa per a la ciutadania, omplirà d’ambient Vic del 12 al 14 d’abril. Destacaran propostes com la Casa del Pagès o el Concurs Nacional de Raça Bruna, les activitats infantils de la plaça dels Màrtirs i la de Santa Eulàlia, l’oferta eqüestre a la zona esportiva, els castellers, les cercaviles...

Trobades de Música Mediterrània

JOANA PEÑA

Les XIV Trobades de Música Mediterrània “Un mar en cercle”, tindran lloc de l’11 al 13 d’abril al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Enguany, jugaran amb la presència del cercle i el moviment circular en la cultura popular, en la música, la dansa, els jocs i els instruments, i inclouran un ampli ventall d’activitats.

Mel i oli a la Firabril del Perelló

JOANA PEÑA

El 13 i 14 d’abril tindrà lloc la Firabril del Perelló, una fira que gira al voltant de la mel i l’oli i que en els darrers anys s’ha convertit en una de les mostres multisectorials més importants de les Terres de l’Ebre. S’hi promocionaran els serveis, els comerços i els productes típics del territori. Hi haurà uns 150 expositors i s’hi faran moltes activitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor